Жителів Тернопільщини просять перевірити свій ВІЛ-статус

Проект TERNOPILTIME

1 грудня – Всеукраїнський день боротьби і профілактики СНІДу. Лікарі просять жителів краю пройти експрес-тести на визначення свого ВІЛ-статусу.

У Тернополі є 13 закладів, де можна пройти безкоштовне та анонімне обстеження щодо ВІЛ-інфекції. Один із них – обласний лабораторний центр профілактики та боротьби зі СНІДом. Лікарі пропонують два види тестування. Експрес-тести займають близько п’ятнадцяти хвилин. Якщо тест показує дві червоні смужки, це означає, що пацієнт – носій ВІЛ-інфекції.

За словами фахівців, при обстеженні поспішати не варто, щоб впевнитися у правильному результаті. Як повідомила лікар-епідеміолог Тамара Буртняк, тільки цього року на Тернопільщині підтвердилося понад 70 випадків ВІЛ-інфекції.

 

«Обстеження на СНІД безкоштовні та анонімні. Варто знати, що інфекція перебуває у двох стадіях: ВІЛ-носійство та ВІЛ-інфекція СНІД. У першому випадку вірус лише накопичується, відтак характерних ознак може і не проявлятися. СНІД – це кінцева стадія ВІЛ-інфекції. Серед перших ознак цієї інфекції те, що людина може почати часто хворіти. Наприклад, може часто траплятися запалення легень, проноси, які тривають більше місяця, підвищення температури більше місяця, шкірні прояви. Це СНІД індикаторні захворювання, на що пацієнти та лікарі повинні звертати увагу в першу чергу», – розповідає Тамара Буртняк.

 

Лікарі наголошують: передається ВІЛ-інфекція через контакти крові та статевим шляхом. Високий ризик захворіти залежним від наркотиків і особам, як практикують незахищені статеві стосунки.

 

Вікторія Неборак

 

Попередня стаття

У грудні тернополяни матимуть 11 вихідних

Наступна стаття

Відзавтра на Тернопільщині запрацює відеофіксація порушень ПДР (Карта розташування)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.