Правила та умови зарахування дітей до тернопільських садочків

У тернопільські дитячі садочки першочергово зараховуватимуть місцевих дітей і лише потім іногородніх. Таке рішення у міській раді називають  об’єктивною необхідністю. Пояснюють, минулого року через відсутність вільних місць 500 маленьких тернополян не змогли потрапити в ДНЗ у той час, коли їх відвідують понад 650 дітей з інших населених пунктів.
Фінансування закладів дошкільної освіти здійснюється лише за рахунок коштів міського бюджету, а розрахунок видатків на дошкільну освіту вираховується за кількістю дітей, які зареєстровані у певному населеному пункті.

Відтак, для відвідування дітьми з інших населених пунктів дитсадків Тернополя необхідно:
  • населеним пунктам, у яких зареєстровані діти, але які навчаються у Тернополі, укласти угоду про міжбюджетний трансферт з Тернопільською міською радою. Можливість міжбюджетних трансфертів та батьківської плати передбачена у ст. 78 Закону України «Про освіту», де ідеться, що фінансування дошкільної та позашкільної освіти здійснюється за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів, а також за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством. Такі трансферні угоди вже укладено з Байковецькою, Великогаївською, Залозецькою, Білецькою об’єднаними територіальними громадами та Тернопільським районом. Це означає, що за понад 400 дітей, які зареєстровані в цих громадах, сплачує кошти їхній орган місцевого самоврядування.
  • або ж батькам необхідно уклали договір на отримання освітніх послуг. Стаття 37 Закону України «Про дошкільну освіту» до джерел фінансування комунальних садків відносить кошти батьків.

Пільги на отримання послуг у закладах дошкільної освіти, яка надається, мають: 

  • діти-сироти та діти, які перебувають під опікою;
  • діти з інвалідністю;
  • діти громадян, які працюють  в комунальних установах, підприємствах, організаціях Тернопільської міської ради і підприємствах, які обслуговують житловий фонд міста, приватних підприємців, власників приватних підприємств, товариств з обмеженою відповідальністю, які сплачують податки до бюджету м. Тернополя.

Якщо громада або населений пункт, де зареєстрована дитина, не оплачує за відвідування їхнім жителем навчального закладу Тернополя, то такі договори укладають батьки. Сплачують батьки за надання послуг у закладах дошкільної освіти наступним чином:

  1. керівником закладу дошкільної освіти  укладається угода з батьками або особами, які їх замінюють, на основі Примірної форми договору про надання освітніх послуг;
  2. плата за надання послуг в закладах дошкільної освіти здійснюється батьками  щомісячно до 10 числа  наступного місяця за отримані послуги в  попередньому місяці;
  3. кошти не нараховуються, якщо дитина не відвідувала дошкільний заклад освіти з поважних причин. Тобто батьки платять лише за фактично відвідані дні.
  4. за умови  укладання угоди про міжбюджетний трансферт між Тернопільською міською радою та територіальною громадою чи органом місцевого самоврядування, батьки надалі не сплачують кошти самостійно, а їх дитина відвідує навчальний заклад – безкоштовно.

Щодо оплати батьками іногородніх дітей коштів за відвідування дитячих садків Тернополя. Судовим рішенням, який виніс апеляційний адміністративний суд м.Львова, нічого не змінюється, адже:

  1. договори укладаються на основі рішення виконавчого комітету «Про погодження примірної форми договору про надання освітніх послуг». А це рішення не розглядалося у суді.
  2. рішенням суду відновлено дію наказу управління освіти і науки «Про становлення плати в закладах дошкільної освіти за перебування дітей, які не зареєстровані у місті Тернополі». Про визнання нечинним саме цього рішення апеляційний суд відмовив позивачам.
  3. Оплата за надання послуг у закладах дошкільної освіти здійснюється на підставі сесійного рішення №7/14/19 від 24.02.2017 року.

Тому договори, які до цього часу уклали батьки іногородніх дітей, є чинними і підлягають обов’язковому виконанню.

Попередня стаття

Можна погодувати й обійняти. До Тернополя їде контактний зоопарк (Фото)

Наступна стаття

На Тернопільщині жоден зі священиків МП не переходить з громадою до ПЦУ

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.