«Покупцям» голосів на виборах загрожує позбавлення волі

Проект TERNOPILTIME

Понад 80% українців очікують фальсифікацій під час виборів Президента 31 березня. Такого висновку дійшли в результаті опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології, соціологічна служба Центру Разумкова і соціологічна група “Рейтинг”. 42 відсотки опитаних очікують значних фальсифікацій, 41 відсоток – незначних. Натомість лише 6 відсотків впевнені, що фальсифікацій не буде, а 11 відсотків не визначилися з відповіддю.

 

 

Директор Центру суспільних досліджень «Поліс» Ігор Процик називає такі тенденції серед настроїв українців невтішними. Втім, за проходженням виборів стежитиме достатня кількість спостерігачів, – каже він. Саме спостерігачі стежитимуть за виконанням законодавства під час виборчого процесу. Оскільки поліцейські перебуватимуть поза приміщенням виборчих дільниць.

 

 

«Поки що в області не було задокументовано реальних фактів підкупу. Оскільки для того, щоб був зареєстрований такий факт, потрібно виявити особу, яка дає, а також особу, яка приймає так звану «винагороду». Виявити їх насправді дуже складно. Оскільки для обох цих сторін передбачена відповідальність. Для особи, яка приймає передбачений штраф – 2700 грн. – 5100 грн.; особа, яка дає, може бути позбавлена волі до трьох років. Є ризик підкупу виборців і фальсифікацій результатів виборів. Одна з причин – це непідготовленість самих членів дільничних виборчих комісій. Однак за наявністю порушень будуть стежити офіційні спостерігачі. 139 громадських організацій отримали дозвіл від ЦВК щодо перебування на виборчих дільницях. Щодо поліції, то вона буде перебувати за межами приміщення для голосування. У разі порушення громадського порядку у приміщення дільниці можуть бути запрошені правоохоронці. А що стосується незначних порушень, то за це відповідатимуть безпосередньо офіційні спостерігачі».

 

Жителів Тернопільщини просять проявляти активну громадянську позицію: про порушення на виборах повідомляти спостерігачам або ж поліції.

 

Вікторія Неборак

 

Попередня стаття

На Тернопільщині передбачають майже літнє тепло

Наступна стаття

Політичні лозунги на білбордах: у Тернополі зафікосовано порушення “дня тиші” (Фото)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.