На Бережанщині діти і дорослі виводять весняні гаївки (Відео)

На Тернопільщині у селі Рогачин десятки дітей і дорослих зібралися біля церкви. Взявшись за руки, вони  радісно виводять святкові гаївки. Це – обрядові весняні пісні, які є невід’ємною частиною християнської культури, хоча виникли ще в далекі язичницькі часи.

День воскресіння природи у наших пращурів був святом зустрічі Гайбога і богині Гаї. В цей день у священних гаях понад річками, де стояли зображення кумирів, яким поклонялися наші предки, молодь співала гаївки. Поруч із зображеннями кумирів ставили квіти, рушники та писанки. Традиції Великодніх забав та тексти гаївок передавалися із покоління в покоління. В дохристиянських гаївках відтворювався процес посіву, саджання в землю всякого зела, його росту та збирання врожаю. У християнських традиціях гаївки відображають радість весни та Воскресіння Христового. Христос Воскрес! Віостину Воскрес!

Опубліковано Ванькою Козорізом Понеділок, 29 квітня 2019 р.

Попередня стаття

Внаслідок негоди затопило котлован на місці скандальної забудови на Миру у Тернополі

Наступна стаття

У парку біля Тернопільського озера прокладають сучасну велодоріжку

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.