В Україні ввели кримінальну відповідальність за водіння в нетверезому стані

Президент України Петро Порошенко підписав закон №7279-д., що запроваджує кримінальну відповідальність за керування транспортними засобами в нетверезому стані. Закон запрацює з 1 січня 2020 року.

Так, у Кримінальний кодекс включена ст. 286-1, згідно з якою керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, карається штрафом від 1 000 до 2 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 – 34 000 гривень) з позбавленням права керувати транспортними засобами на термін до 3 років.

За ті самі дії, вчинені повторно, передбачено штраф у розмірі до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 000 грн) з позбавленням права керування транспортними засобами на термін від 2 до 3 років.

Насправді для водіїв важливе не так збільшення штрафу, як те, що цим законом запроваджується поняття «злочин невеликої тяжкості». Він серйозніший, ніж адмінпорушення, але легший за кримінальний злочин. І хоча особи, засуджені за вчинення кримінального проступку, після відбування покарання визнаються такими, що не мають судимості, це все ж таки не «адміністративка».

Нагадаємо, на сьогодні за водіння в стані алкогольного сп’яніння передбачається штраф у розмірі 10,2 тис. грн і позбавлення прав на 1 рік. Водія ж, якого двічі впродовж 5 років притягували до адміністративного покарання за керування транспортними засобами в стані сп’яніння, штрафують на 40,2 тис. грн і позбавляють права керування транспортними засобами на 10 років.

Додатково: як повідомили у прес-службі МВС України, прийнятий закон вносить норму про керування транспортом у стані сп’яніння у Кримінальний кодекс, зробивши це кримінальним проступком. До кримінальних проступків також будуть відноситися такі поширені злочини, як крадіжки, шахрайство, незаконні дії з наркотичними засобами без мети збуту, хуліганство тощо.

Проводити розслідування кримінальних проступків будуть дізнавачі (посадові особи підрозділів дізнання органу Національної поліції). Розслідування кримінальних проступків буде проводитися у формі дізнання з спрощенням процедури, включаючи скорочені терміни – не більш як 72 годин з моменту повідомлення особі про підозру або затримання, або в інших випадках на строк до 1 місяця.

Якщо випадок невідкладний, дізнавач поліції може до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань оглянути місце події; взяти пояснення; провести медичний огляд; отримати висновок спеціаліста і зняти показання технічних приладів та технічних засобів; вилучити знаряддя вчинення проступку, речі і документи.

Згідно з законопроектом, прокурор зобов’язаний не пізніше 3 днів після отримання повідомлення про підозру особі разом з матеріалами дізнання (а якщо затримали нетверезого підозрюваного – протягом 24 годин) або закрити кримінальне провадження, або повернути матеріали дізнавачу і продовжити термін дізнання, або звернутися до суду з обвинувальним актом.

Суд, отримавши обвинувальний акт вчинення кримінального проступку, має протягом 5 днів призначити судовий розгляд. Якщо обвинувачений не оспорює встановлені обставини порушення і згоден з розглядом обвинувального акта, суд розглядає обвинувальний акт за відсутності учасників судового провадження.

 

Попередня стаття

У Бучачі на зупинці помер чоловік

Наступна стаття

Біля забудови на Миру через зсуви землі переставляють паркан (Відео)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.