У питній воді на Тернопільщині знайшли черв’яка, довжиною 30 см

До паразитологічної лабораторії ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» було доставлено питну воду для дослідження на збудники паразитарних хвороб: гельмінти, патогенні кишкові найпростіші. У пробі води змієподібно рухався черв’як, коричневого кольору, довжиною 30 см, діаметром 1,5 мм, який нагадував кінське волосся. Фахівці встановили, це – представник волосових (Nematomorpha), у народі «кінський волос».

Люди століттями вірили, що при купанні у водоймах «кінський волос» вгризався у шкіру на п’яті людини. Прогризаючи ходи всередину людського тіла, виїдав його зсередини, по кровоносних судинах добирався до серця та легенів, викликаючи болісну смерть. Але це всього на всього МІФ, – пояснюють спеціалісти.

Волосові або волосатики (Nematomorpha) – тип двобічносиметричних паразитоїдних тварин. Морфологічно подібні до круглих червів – нематод. Більшість видів має довжину від 50 до 100 см, але відомі види довжиною до 2 метрів при 1-3 мм в діаметрі. Поширені волосатики по всьому світу. Дорослі особи, зазвичай, живуть у мілких прісних водоймах, волосатиків часто можна зустріти у місцях, де накопичується вода — зливні жолоба, канави, калюжі, тощо. Попадають вони і до колодязів, і до водогонів.

Легше всього знайти клубки, у які ці черви скупчуються під час розмноження. Деякі завиваються навколо гілок, каміння на дні водойми. Відкладає до 1 млн. яєць у вигляді довгих білих шнурів, які кріпляться до водних рослин.

Не дивлячись на неприємний та загрозливий вигляд, волосатики цілком безпечні для людини і тварин. Людина може при купанні з водою проковтнути личинку. Через організм людини вона проходить транзитом назовні з випорожненнями. Хазяїном цього паразита є комахи (жуки, таргани, прямокрилі комахи), ракоподібні. В них личинки розвиваються. Діючи на нервову систему носія, заставляють його пересуватися до води. Після цього – проривають оболонку і виходять назовні. Комаха при цьому гине. .

У цьому році склалися сприятливі умови для розмноження цих червів – тепла вода і високі температури повітря призвели до збільшення їх чисельності. Таким чином, волосатики шкоди людині не несуть, тому боятися їх не варто. Присутність волосатиків у воді рахується ознакою чистої, незабрудненої води. Якщо ви помітили їх у водоймі, це означає, що вода там чиста, і можна сміливо купатися, не побоюючись цього «страшного звіра».

Попередня стаття

У центрі міста акція проти зупинення декомунізації (Наживо)

Наступна стаття

Тернопільські націоналісти вимагають продовжити декомунізацію в Україні

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.