«На Тернопільщині обладнати виборчі дільниці пандусами не встигли», – Ольга Мазаєва

На Тернопільщині виборчі дільниці погано обладнані для людей з інвалідністю. Про це повідомила громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області Ольга Мазаєва.

З 1 квітня в Україні прийнято нові норми про інклюзивність будівель і споруд, що передбачають переобладнання будинків для людей з обмеженими можливостями. Однак, ця норма не повністю виконана в Тернополі та області.

«ОПОРА моніторить питання доступності виборчих дільниць для маломобільних груп. У нас війна, постійно збільшується кількість людей з інвалідністю, тому це питання зараз на часі. У Тернополі є 89 дільниць, але тільки 59 з них обладнані пандусами. Це дуже мало, але ми розуміємо, що зробити пандус для органів місцевої влади дорого – близько 100 тисяч гривень. Також часу на обладнання було дуже мало», – сказала Ольга Мазаєва.

Вона зазначила, що приміщення вище першого поверху, або підвальні, є критичними для осіб, які нездатні самостійно пересуватися. За допомогою з обладнання будівель ОПОРА звертатиметься до міжнародної спільноти.

Омбудсменка нагадала і про виборців з порушеннями зору.

«Велика проблема – обладнання дільниць додатковим освітленням для слабозорих людей. У світі навіть незрячі можуть самостійно проголосувати – для них виготовляють спеціальні трафарети зі шрифтом Брайля. В Україні це питання навіть не піднімалось», – Ольга Мазаєва.

Виборці з порушенням зору можуть проголосувати з допомогою інших людей. Тим, хто не пересувається самостійно, потрібно звернутись у виборчі органи із заявою та медичною довідкою до 20 години 19 липня – вони голосуватимуть вдома.

Попередня стаття

На Тернопільщині затримали підозрюваних у вбивстві чоловіка (Відео)

Наступна стаття

Особу тернопільського псевдомінера встановили. Чоловіку загрожує ув’язнення (Відео)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.