– Перспективний план обговоримо в районах, – очільник Тернопільщини Ігор Сопель про реформу децентралізації

Протягом п’яти років в Україні триває реформа децентралізації. За цей час в області створено 59 об’єднаних громади. Загалом у громади увійшла «левова частка» населених пунктів краю. Інші вже найближчим часом мають визначитись.

2019 – ключовий у питанні формування базового рівня місцевого самоврядування. Аби малі неплатоспроможні села мали якісну медицину та освіту, доступні адміністративні, комунальні та соціальні послуги, вони також повинні об’єднатись.

Якщо раніше Тернопільщина була лідером щодо створення ОТГ, то в останні роки це питання стало каменем спотикання.

Так і цього тижня представники громад зустрічались з головою облдержадміністрації Ігорем Сопелем. Нарада тривала понад три години. Керівники ОТГ знайомились із запропонованим адміністрацією перспективним планом та вносили свої пропозиції. Оскільки голови громад мали різні бачення щодо об’єднання, очільник краю Ігор Сопель запропонував вивчити їхні пропозиції ретельніше, зустрівшись в районних центрах ще раз.

Та люди однаково бояться бути не почутими, тому прийшли на сесію обласної ради. У руках тримали плакати. Деякі політичні сили використали розгубленість людей на свою користь. Керуючись не економічними показниками, а можливістю заробити політичні бали на розігрітій темі.

– Йде активний процес обговорення перспективного плану розвитку громад, – каже голова Тернопільської облдержадміністрації Ігор Сопель. – Ми вивчаємо усі пропозиції. Для того, аби почути представників громад, організовуємо з ними зустрічі. Голови громад розуміють, що розвиватись надалі можливо лише тоді, коли ти потужна сила, тому вже відразу під час наради почали домовляючись з колегами про партнерство.

Не секрет, що деякі населені пункти з політичних мотивів не входили до жодних ОТГ. З’явилось десятки «білих плям». Ситуація непроста і її треба вирішувати.

– Робити це треба, в першу чергу, опираючись на економічні показники і на позицію людей, – зазначив Ігор Сопель. – Якщо у людей є певні побоювання, то треба шукати «запобіжники» для можливих ризиків. 

 Очільник Тернопільщини наголошує, що жодних протистоянь у цьому питанні бути не може. Люди готові працювати конструктивно і мають розуміння ситуації. Він закликає представників політичних сил не поширювати неправдиву інформацію і не дезорієнтувати громади щодо нібито знищення області і ОТГ.

Ігор Сопель наголосив, що робоча група готова розглянути усі рекомендації і побажання людей, аби після прийняття плану громади отримали економічний ефект.

 

 

 

Попередня стаття

У Тернополі безкоштовно покажуть фільми про російсько-українську війну

Наступна стаття

Після обіду у Тернополі — сніг. Комунальники уже посипають дороги

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.