Показом фільму «Соловей співає» у Тернополі спростували мовні міфи (Відео)

Премʼєра документального фільму Соловей співає – у Тернополі. Це стрічка про українську мову, яка науково доводить: чому код нації руйнували століттями, та не могли знищити. Ініціатором благодійного показу став місцевий осередок «Ділових Українських Жінок». Одна з місій громадської організації – розвиток патріотизму й духовності. ДУЖанки впевнені: саме ця стрічка змушує замислитись над цінністю мови.

Чому громадська організація «Ділові Українські Жінки»? Тому що від жінки багато залежить. Жінка спілкується з батьками, на роботі, формує бізнес, громадську думку, спілкується з дітьми, жінка вирощує майбутнє покоління. Тому коли жіноча організація, жінки будуть розуміти глобальність питання, то це вони будуть впроваджувати у своїй родині, сімʼї та наступним поколінням, – президентка ГО «Ділові Українські Жінки в Тернопільській області» Ірина Демкура.

На запрошення членкинь осередку відгукнулись люди різного віку, – розповідає віце-президентка громадської організації «Ділові Українські Жінки» Тетяна Фарина. Особливо радіє, що стрічку подивились молоді люди, бо саме вони нестимуть меседж світові.

Дуже важливо, що сьогодні в залі зібралось дуже багато людей. Люди не хотіли розходитись, вони були готові до обговорення, дуже багато хто плакав у залі, багато переживало. Тому що було піднято надважливе питання: питання мови, – віце-президентка ГО «Ділові Українські Жінки в Тернопільській області» Тетяна Фарина.

Гасло фільму – Соловей співає, доки голос має пояснює, що українська держава існуватиме, поки буде мова.

Зйомки фільму відбувались у 5-ти державах. Аби зруйнувати мовні міфи й показати досвід інших країн, автори залучили українських та іноземних фахівців.

За час роботи авторка сценарію Леся Воронюк переконалась: коли народ об’єднується навколо мови, країна розвивається, коли повторюють, що мова не має значення, перебуває на межі зникнення.

Основне завдання, яке ми ставили – це зібрати міфи про українську мову, які існують в інформаційному просторі і які інтегровує російська пропаганда, і завдяки дослідженням, об’єктивно, опираючись на факти, їх знівелювати. Виокремили сім найбільш поширених міфів про українську мову. Наприклад: «какая разница на каком языке», або «мова не має значення», – авторка ідеї, сценарію та продюсерка фільму «Соловей співає» Леся Воронюк.

За 3 роки роботи над фільмом в Україні відбувались багато подій, пов’язаних з мовним питанням. Тому важко було завершити зйомки, – каже режисер Сергій Кримський. Однак мета стрічки – не перерахувати спроби нівелювання мови, а спростувати міфи, щоб люди замислились про самоідентифікацію.

Ми постійно змінювали сценарій залежно від тих подій, які дізнавались. Кожен раз, коли ми дізнавались про новий міф, ми розуміли, що цю інформацію потрібно інтегрувати у фільм, – режисер-постановник фільму «Соловей співає» Сергій Кримський.

Фільм цінний тим, що увиразнює проблему мови й показує її значущість, – зазначає доктор філологічних наук, професор Любов Струганець.

Освітянка Олена Конопліцька дивилась стрічку разом із колегами. Каже: побачене дає зрозуміти, що процвітання мови залежить від кожного. Тому радить на такі фільми приходити студентам та школярам.

Я своєю щоденною працею серед студентів поширюю ці ідеї, втовкмачую їм в голови, що залежить від кожного з них повсякденна практика вживання української мови, дбати про чистоту мови, – викладачка української філології Тернопільського національного економічного університету Олена Конопліцька.

Боротьба мови за життя вражає, – каже заступник голови Тернопільської обласної ради Любомир Крупа. Стрічка зачіпає за живе, водночас містить науково обґрунтовані та спростовані міфи про українську мову. Через це її має гідно оцінити український народ.

Нам завжди кажуть, що Східна Україна – це російська Україна, а тут документально підтверджено, що це є Україна. Люди які жили, внаслідок тих історичних подій: голодоморів, переслідувань і штучного переведення прізвищ, вони втратили свою ідентичність, – заступник голови Тернопільської обласної ради Любомир Крупа.

Фільм перевершив очікування та змінив світогляд, – діляться тернополяни. Тепер завдання кожного свідомого краянина – щоденна праця для процвітання української мови.

Ми, україномовні українці, дуже любимо засуджувати українців, які говорять російською мовою. Натомість аби підтримати їх в тому, щоб вони перейшли якимсь на українську мову. Цей фільм дуже позитивний в тому значенні, – тернопільська співачка Ірина Музика.

Нас ніхто не переслідує за мову, ми спокійно зараз можемо, і не те що можемо – маємо захищати нашу мову. Сьогодні мова – це потужна зброя, і я закликаю усіх і сама буду воювати на мовному, інформаційному та волонтерському фронтах. Так ми переможемо, – тернополянка Ірина Скасків.

У прем’єрному турі фільм вже оцінили глядачі в понад десяти містах України. У Тернополі показ пройшов з аншлагом.  Автори сподіваються: незабаром стрічка вийде в прокаті і матиме не меншу популярність.

Попередня стаття

У Тернопільській облраді – нові депутати

Наступна стаття

У центрі Тернополя переносять пішохідні переходи

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.