На Тернопільщині волонтерки шиють маски. Медпрацівниці розвозять їх односельцям

Медпрацівниці сіл на Тернопільщині організували пошиття захисних масок для односельців. Розвозять їх власним авто та залишають біля поштових скриньок.

Пошиття масок для жителів сіл Великий і Малий Говилів ініціювали фельдшерка Любов Костецька та акушерка Ольга Гуменюк. Кажуть: у ФАПи, магазини, на пошту часто приходили люди без засобів індивідуального захисту. Отож, потрібно було убезпечити від коронавірусу і населення, і себе.

Зараз такі засоби виготовляють 20 професійних швей із двох сіл. Допомагати погодились безвідмовно.

За дві доби майстрині пошили 700 масок. Сьогодні їх вже роздали місцевим жителям.

Пов’язки працівниці ФАПів розвозять автомобілем пані Любові. Перед тим пакують їх в одноразові торбинки, кладуть інструкції та ставлять біля поштових скриньок, щоб уникнути особистих контактів.

– Матеріалами зі старих запасів допомагають жителі, що нас підтримали. Хтось почув про потребу, хтось прочитав оголошення у Фейсбуці. Збираємо натуральну тканину, яка підходить по нормативах для багаторазових масок. Також резинки, нитки, марлю. Тканина є кольорова, зі слониками, наприклад, то підходить діткам. Організували роботу так, що на кожній вулиці – по дві швеї, які забезпечують засобами фактично своїх сусідів. Нам допомагають заправляти авто. Виконуючий обов’язки старости сіл Василь Балук виділив по 10 літрів солярки та бензину, за що вдячні, – каже фельдшерка Любов Костецька.

Маски виготовляють різні: повністю марлеві, з хлопкової тканини та змішаного типу. Фельдшерка наголошує, що їх треба щодня прати та прасувати.

На території сіл проживає 1300 людей. Щоб забезпечити необхідним усіх, потрібно ще дві доби. Планують нашити кожному по дві штуки, а ще зробити запас. Матеріали у швей вже закінчуються, тому будуть вдячні за допомогу. Основне, що потрібно – це марля та резинка. А ще, за можливості, одноразові рукавиці для місцевих жителів.

Жінки приємно здивовані, бо люди дослухались і носять захисні засоби. Кажуть: більшість зрозуміли, що краще попередити захворювання. Активні краянки впевнені, що такою ініціативою можуть скористатись інші ФАПИ в Теребовлянському районі, і взагалі – в Україні, аби зберегти життя близьких.

З приводу допомоги можна звертатись за номерами:

0961414016 – Любов Костецька

0684216080 – Ольга Гуменюк

Попередня стаття

Тернополяни залишатимуться на карантині ще місяць

Наступна стаття

Рідні медсестри з Тернопільщини, у якої коронавірус, скаржаться на неналежну допомогу

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.