Вода у Дністрі може піднятись до 2 метрів. Як діяти під час паводка

У річці Дністер значно підніметься рівень води 22-24 червня. Про це попереджають Укргідрометцентр та ДСНС в області. 

– У зв’язку з добіганням паводкової хвилі в Дністрі очікується підйом рівнів води: 22 червня – на ділянках Галич – Нижнів, на 0,5 – 1 м, 23-24 червня на 1,3 – 1,8 м вода підніметься в Заліщиках. Можливий вихід води на заплаву, – попереджають рятувальники.

Як повідомили в Укргідрометцентрі, 22-23 червня на річках Карпатського регіону (басейни річок Уж, Латориця, Тиса, Прут, Серет, Дністер), р. Вишня (басейн Сяну) та притоках Дністра у Тернопільській і Хмельницькій обл. продовжаться підйоми рівнів води на 0,5-1,5 м, на окремих ділянках річок Прута та Дністра – до 2,0 – 2,5 м над поточними відмітками.

Під час сильних злив залишається ймовірність формування значного місцевого і схилового стоку, в гірських районах утворення локальних селевих потоків, що може мати негативні наслідки. На окремих ділянках річок басейнів Дністра, Прута, у нижніх течіях Боржави, Старої, Латориці, Ужа можливий вихiд води на заплаву та досягнення відміток початкового затоплення сільгоспугідь, окремих прирiчкових госпоб’єктiв, автодоріг місцевого значення; у Чернівецькій області затоплення об’єктів прикордонної служби.

Дії населення при загрозі підтоплення та під час повеніУ випадку загрози підтоплення або раптового затоплення під час…

Опубліковано Управління ДСНС України у Тернопільській області Понеділок, 22 червня 2020 р.

У випадку загрози підтоплення або раптового затоплення під час паводка необхідно:

  • постійно дізнавайтесь інформацію зі ЗМІ про ситуацію, яка склалась;
  • зберігайте спокій, уникайте паніки;
  • заберіть заздалегідь підготовлені документи, цінності та гроші, ліки, продукти на три доби, засоби гігієни, теплі й інші необхідні речі.
  • надайте допомогу дітям, інвалідам і людям похилого віку. Вони підлягають евакуації першочергово;
  • перед виходом з будинку виключіть електро- і газопостачання, погасіть вогонь у печах, по можливості підніміть меблі та речі з підлоги. Закрийте вікна й двері будинку, якщо є час – закрийте вікна та двері дошками (щитами);
  • заздалегідь відправте (переведіть) живність у безпечні місця;
  • за можливості негайно покиньте зону підтоплення, у випадку, якщо ви не встигли цього зробити, підніміться на верхні поверхи або горище;
  • до прибуття допомоги залишайтеся на верхніх поверхах, горищах, сигналізуйте рятувальникам, щоб вони змогли швидко вас знайти. Перевірте, чи немає поблизу потерпілих, за можливості допоможіть їм;
  • перебуваючи в машині, уникайте їхати затопленою дорогою. Якщо ви потрапили в зону підтоплення, а машина зламалася, покиньте її та викличте допомогу;
  • якщо ви потрапили у воду, скиньте із себе важкий одяг і взуття, скористайтеся будь-якими плаваючими поблизу предметами, які можна використати до прибуття допомоги.

Фото: Андрій Мельничук

Попередня стаття

У працівника дитсадка № 9 в Тернополі – Covid-19. Заклад тимчасово закривають

Наступна стаття

Закрив двері й рушив. У Тернополі жінка, яка випала з маршрутки, з травмами в лікарні

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.