Лікар УЗД Людмила Балабан: «Профілактичні обстеження – шанс виявити хворобу на ранній стадії»

«Ультразвукова діагностика – це один з найкращих сучасних методів виявлення захворювань. Його переваги: неінвазивність, висока інформативність, точність та нешкідливість. Крім того, для проведення УЗД практично відсутні протипокази», – вважає фахівець УЗД вищої категорії Людмила Балабан.

За свій 19-річний досвід роботи вона обстежила тисячі недужих і допомогла встановити їм правильний діагноз. Нині Людмила Василівна – завідувач відділення ультразвукової діагностики Тернопільської університетської лікарні та експерт з УЗД Управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА, членкиня Європейської федерації асоціацій ультразвуку в медицині та біології (EFSUMB).

Розповідає, на вибір діяльності її надихнув старший брат, який у 1995 році вже навчався медичному фаху. Тоді ж вона вступила у Тернопільський медінститут, на факультет «лікувальна справа». У 2001 році закінчила вже Тернопільську державну медичну академію ім. І. Я. Горбачевського. Додає: жодного разу не пошкодувала про свій вибір.

За якими методиками працює, які новітні методи УЗД-діагностики доступні пацієнтам та яких «золотих» правил потрібно дотримуватись – про це говоримо з Людмилою Балабан.

Людмило Василівно, розкажіть, у чому важливість фахівця ультразвукової діагностики?

У 90-х роках, коли УЗД в Україні тільки розвивалась, я увійшла в число перших спеціалістів, підготовлених у цьому напрямку. І досі продовжую вдосконалювати знання і вміння, бо дбаю про своїх пацієнтів і репутацію. Потужну практику свого часу здобула на стажуваннях у навчально-діагностичних центрах Львова, Києва, Одеси, Рівного, Чернівців, Харкова, Тімішоари тощо.

Від лікаря-сонографіста залежить правильний діагноз недуги, тому він має бути професіоналом. У багатьох випадках без УЗД діагностувати хворобу неможливо. Зараз у цій сфері з’являється все більше можливостей. Відділення УЗД університетської лікарні, де я працюю, оснащене сучасним обладнанням преміум-класу. Однак, навіть найсучасніший апарат не допоможе без доброго фахівця.

Які обов’язки лікаря УЗД? Чи може він призначати лікування?

Лікар-сонографіст зобов’язаний дати висновок про результати дослідження, але не має права виставляти діагноз. Тим більше призначати лікування. Завдання лікаря УЗД скерувати вчасно до спеціаліста, якщо він запідозрив проблему. А вже фахівець вузької спеціалізації визначає діагноз на основі анамнезу, огляду, даних додаткових і лабораторних досліджень.

Які дослідження ви проводите?

Я спеціалізуюсь на всіх основних обстеженнях. А це доволі широкий спектр: УЗД органів черевної порожнини, сечовидільної системи, органів малого тазу чоловіків та жінок, визначення вагітності на ранніх термінах. Також щитоподібної та молочної, слинних залоз та лімфатичних вузлів, кістково-суглобової системи і дуплексне доплерографічне сканування судин верхніх та нижніх кінцівок.

Які новітні дослідження впроваджуєте?

Відділення ультразвукової діагностики нашої лікарні дуже потужне. Воно, мабуть, єдине в Тернополі, де роблять УЗД очних яблук, черезстравохідну ехокардіографію, інтраопераційні ультразвукові дослідження та хірургічні втручання під контролем ультразвуку тощо.

Я ж віднедавна практикую інноваційні обстеження. Еластографія методом зсувної хвилі використовується для визначення ступеня фіброзу при дифузних захворюваннях печінки (гепатитах та гепатозах). Це новий стандарт в рекомендаціях Європейської асоціації з вивчення хвороб печінки (EASL). Він альтернативний біопсії печінки для пацієнтів з такими захворюваннями.

Другий вид – компресійна еластографія. Її застосовують для обстеження утворів поверхневих органів з метою диференціальної діагностики, залежно від онкологічного ризику (вузлові утворення щитоподібної та  молочної залоз).

Майстер-класи на цю тему я проходила в Gіоvanna Ferraioli – співдиректор навчального центру EFSUMB (European federation of societies for ultrasound in medicine and biology), у Ioan Sporea – президент асоціації гастроентерологів і гематологів Румунії, та Ірини Бекало – генерального секретаря Української асоціації лікарів ультразвукової діагностики.

Ще одна нова інноваційна методика – ультрасонографія шкіри. Нею послуговуються в дерматології та косметології, пластичній хірургії, онкології. Ультрасонографія дозволяє без пошкодження бачити морфологію (усі шари) шкіри. Також має перевагу, порівняно з МРТ чи КТ, бо візуалізує утвори малих розмірів (0,1 мм).

У нас єдиний в області УЗД-апарат преміум-класу з високочастотним датчиком. Він дає точну інформацію про природу новоутворень, дозволяє оцінити стан шкіри після косметологічних процедур (введення гіалуронової кислоти, колагену, мезопроцедур, а також місця наявності фіброзу).

Окрім цього, я освоїла та активно практикую нове віяння в ультразвуковій діагностиці – обстеження периферичних нервів верхніх та нижніх кінцівок. За допомогою нього можна виявити запальні процеси та травматичні зміни, новоутворення.

Чи правда, що під час пандемії коронавірусу набула популярності УЗД легень? Як ставитесь до такого методу? У яких випадках його застосовують?

Ультрасонографія легень стала альтернативним методом. Зокрема, набула популярності в період пандемії коронавірусу. Переважно її застосовують для спостереження за здоров’ям пацієнтів, яких лікують у стаціонарі. Він безпечніший, на відміну від комп’ютерної томографії та флюорографії, бо не має рентгенологічного опромінення. Також його перевагами є доступність, портативність (можна застосовувати біля ліжка кисневозалежного пацієнта в палаті інтенсивної терапії), можливість моніторингу патологічних змін і наявності рідини в плевральній порожнині. Однак, він менш інформативний, ніж КТ. Комп’ютерна томографія вважається «золотим» стандартом в діагностиці вірусних пневмоній, адже чутливість цього методу – 98%.

За вашими спостереженнями, чи достатньо тернополяни піклуються про своє здоров’я?

На жаль, ситуація залишає бажати кращого. Загалом в Україні велика кількість онкозахворювань, зокрема, серед жінок. Люди йдуть до лікаря, коли «грім гряне», а профілактичні огляди малопопулярні. Можливо, це через малу проінформованість, але в більшості випадків – через несвідомість людей. Я постійно наголошую: якщо хворобу виявити вчасно, лікувати її легше й дешевше.

Якось до мене звернувся лікар-уролог зі скаргою на ниркову коліку. Під час детального обстеження ми виявили злоякісний утвір в іншій нирці. Ця знахідка була випадковою, але стала порятунком. Чоловік звернувся одразу, як тільки відчув біль. Якби цього не сталось, він би і далі не підозрював про недугу. Пацієнта вчасно прооперували, тепер він здоровий.

Ще один випадок. У моєї пацієнтки був «заблокований» жовчний міхур. Двічі на день вона ходила на процедури до народного цілителя з надією на одужання. Пройшло 2 тижні, жінці стало ще гірше. Але вона й далі вірила в магію. Згодом хворій провели холецистектомію (видалили жовчний міхур). Проте наслідки могли б бути легшими, якби жінка звернулась за допомогою вчасно.

Як пацієнту обрати фахівця УЗД?

На мою думку, між пацієнтом і лікарем будь-якої спеціальності має бути емоційний зв’язок. Потрібно звертатись у перевірений заклад, до лікаря, який має великий досвід роботи і відповідну кваліфікаційну категорію. А ще дуже важливі відгуки.

Маю багато постійних пацієнтів, які колись прийшли на обстеження за позитивними відгуками. Якщо висновки лікаря-сонографіста співпадають з іншими обстеженнями, це означає, що вони не були хибними. Цим і набувається авторитет спеціаліста.

Яких порад варто дослухатись нашим читачам для збереження здоров’я?

Навчіться любити себе і дбати про своє здоров’я. На жаль, більшість захворювань протікають тривалий час безсимптомно і проявляються тільки під час появи ускладнень. Робіть УЗД не лише тоді, коли маєте скарги, а щоб виявити проблему і запобігти захворюванню. Тобто для профілактики.

Із профілактичною метою раз на рік варто проходити:

УЗД органів черевної порожнини;

УЗД щитоподібної залози, зокрема жінкам, які планують вагітність;

УЗД молочних залоз та статевих органів жінкам після 20 років;

чоловікам від 40 років – УЗД передміхурової залози.

І головне – за жодних обставин не займайтесь самолікуванням!

Звертайтесь до лікаря по запису:

ludmila3001@ukr.net

096 928 28 99

м. Тернопіль, вул. Клінічна, 1

 

Спілкувалась Тетяна Бенедига

Фото з архіву Людмили Балабан

Попередня стаття

Уряд скасовує карантин вихідного дня. Що буде натомість

Наступна стаття

«Єдинорога, цукерків і миру», – тернополяни про подарунки на Миколая (Відео)

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.