Ультразвукова діагностика – обстеження майбутнього, – Людмила Балабан про обраний шлях медика

Ця тендітна жінка зустрічає вас з посмішкою. Її очі вже з порогу кабінету вселяють надію, що все у вас буде добре. За її плечима тисячі точних діагнозів, які врятували чимало життів. Щодня у черзі на УЗД десятки нових пацієнтів, на її екрані не просто відображення органів, це долі. Тут немає права на помилку.

З нагоди Дня медичного працівника журналісти Першого  інтернет-телебачення Тернопільщини «МедіаТОР» підготували спецпроєкт із розповідями про найкращих представників лікарської професії.

Знайомтесь Балабан Людмила Василівна – завідувачка відділення ультразвукової діагностики Тернопільської Університетської лікарні, експертка з УЗД управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації, членкиня Європейської федерації   асоціацій ультразвуку в медицині та біології (EFSUMB), лікарка вищої категорії.

Людмила Балабан уже 20 років працює у сфері ультразвукової діагностики. Зізнається, цей фах обрала заради новизни.

  • УЗД був новим напрямком у діагностиці. Це був перший рік інтернатури «Радіологія та діагностика» з ультразвуковою спеціалізацією. Це мені і сподобалось, – згадує завідуюча.

Особливо приваблював розвиток цього напрямку у медицині. Спочатку були лише обстеження органів черевної порожнини, органів малого тазу, вагітних, щитоподібної залози, – розповідає лікарка.  А сьогодні вже роблять ультрасонографію шкіри, що важливим є й у косметології. Також можна локалізувати місце, структуру та розмір введених препаратів, так званих «ін’єкції краси»,  чітко визначити розміри, структуру, глибину  утворень шкіри, що має високу діагностичну цінність.

  • Ми досліджуємо поверхневі шари шкіри та діагностуємо епідерміс, товщиною 0,4 мм, за допомогою спеціального датчика з дуже високою частотою. Уже проводять еластографію зсувної хвилі, з метою визначення фіброзу печінки. Також є обстеження нервів, компресійна еластографія – обстеження вузлів щитоподібної та молочних залоз. Все йде вперед, і ультразвукова діагностика також. Дуже багато нових сучасних методів. – зазначає експертка з ультразвукової діагностики.

Людмила Василівна наголошує, що УЗД є цілком безпечним, без жодного шкідливого впливу, та абсолютно не болючим обстеженням. На базі відділення ультразвукової діагностики Тернопільської університетської лікарні діє широкий спектр УЗД: органів черевної порожнини, малого тазу, поверхневих органів, щитоподібної залози, молочної залози, слинних залоз, кістково-суглобової системи, дуплексне доплерівське сканування артерій та вен верхніх і нижніх кінцівок, очей, еластографія зсувної хвилі печінки, ультрасонографія шкіри, нервів тощо.

За словами завідуючої, напрям її роботи їй дуже подобається, хоч є й неприємні сторони професії. Найбільш негативним моментом  у роботі є діагностування складних хвороб.

  • Писати про дуже неприємний діагноз пацієнту в лікарському висновку, звичайно, важко. Але приходиться деколи й повідомляти пацієнтам сумні новини.

Та позитивних моментів не менше. Лікарка УЗД каже, що найцінніше у роботі – це усмішка та щире «дякую».

  • Коли відчувається ось цей зв’язок пацієнта з лікарем, коли ти розумієш, що зробила все правильно, а пацієнт вчасно прооперований. Наприклад, у мене була одна пацієнтка, в якої я виявила пухлину нирки. І через 15 років, вона приїхала і сказала мені «дякую», за вчасну діагностику .

Також Людмила Василівна зазначає те, що ультразвукова діагностика є дуже гнучкою до змін та застосовується в усіх напрямках для точності даних.

  • Був один пацієнт із вогнепальним пораненням, і виявилось, що куля була дуже близько до магістральної артерії. Ми визначили точне місце локалізації, що дозволило хірургу вчасно її забрати. – згадує лікар УЗД.

Експертка з ультразвукової діагностики наголошує на важливості проходити обстеження з  профілактичною метою. Особливо людям, що працюють із добривами, хімічними речовинами, у перукарнях.

  • Ці різні препарати, вони дають досить токсичний вплив на печінку, і проявом є гепатит, який може призвести до цирозу, І на початкових стадіях, воно ніяк клінічно не проявляється. А ось при УЗД-обстеженнях можна побачити певні зміни, і скеровувати на подальші обстеження для своєчасного призначення лікування.

Сьогодні Людмила Василівна не уявляє себе в іншій професії. Вірить, саме тут її місце. І саме діагностика – її місія. З нагоди професійного свята щиро вітає колег, бажає наснаги у праці, здорових пацієнтів із вдячністю в очах та щирою посмішкою, робити лише позитивні лікарські висновки та розвитку професії. І головне – берегти себе!

 

 

Попередня стаття

У Тернополі відкрилася виставка героїв «Зоряних війн» з металу

Наступна стаття

«Лікар повинен постійно розвиватися та вдосконалювати уміння», – акушер-гінеколог Олег Іщак

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.