«Лікар повинен постійно розвиватися та вдосконалювати уміння», – акушер-гінеколог Олег Іщак

Професія лікар одна з найдавніших і найбільш затребуваних. Це люди, яким ми завдячуємо своїм життям та здоров’ям. З нагоди Дня медичного працівника інтернет-телебачення  МедіаТОР розповідає історії знаних у краї лікарів, їхній шлях до професії.

Олег Іщак лікар акушер-гінеколог Тернопільської міської лікарні №2, викладач медичного університету. Один з перших у Тернополі почав проводити малоінвазивні операційні втручання на внутрішніх репродуктивних органах жінок. У роботі головним вважає постійний розвиток та підвищення кваліфікації. Саме тому часто відвідує медичні форуми, навчання в Україні та за кордоном.

Олеже Миколайовичу, ви лікар у третьому поколінні, але чи мріяли  колись опанувати іншу професію?

Ні, сумнівів вступати до медичного університету не було. Я ріс у родині медиків: бабуся акушер-гінеколог, тато акушер-гінеколог, мама провізор. Лікарня для мене була другим домом. Я часто бував у тата на роботі. Бачив, як готую операційну до оперативних втручань, знав все про медикаменти. І ще з дитинства мріяв бути лікарем.

Звісно у старших класах з’являлися інші захоплення. Мені дуже подобалась історія, всесвітня історія, географія, іноземні мови. Були наміри вступати на «Міжнародні відносили», але любов до медицини перемогла.

Ваша робота і сьогодні тісно пов’язана зі студентами, адже ви викладаєте у Тернопільському національному медичному університеті.

Основна моя робота це звісно гінекологічне відділення Тернопільської міської лікарні №2.  Викладацьку діяльність я  називаю хобі. Люблю спілкуватися зі студентами і вважаю, що повинен дати їм максимум практичних знань.  Тому всі заняття  проводжу на основі власних прикладів, а не сухої теорії.

Знаю, що маєте й інші захоплення. Як вдається все поєднувати?

Моє хобі допомагає мені розвиватися як лікарю. Я дуже люблю подорожувати і часто відвідую медичні форуми за кордоном. Власне саме там вперше побачив, як проводяться малоінвазивні операційні втручання і зрозумів, що повинен привезти цей досвід до Тернополя.

Малоінвазивна хірургія це комплекс втручань поєднаний рядом переваг – малою травматичністю, швидкою реабілітацією та практично повною відсутністю ускладнень та побічних дій.

 Скільки років у Тернополі ви практикуєте малоінвазивну хірургію?

Понад 5 років я проводжу лапароскопічні та  гістероскопічні втручання з метою діагностики та операцій на внутрішніх репродуктивних органах жінок. І щоразу бачу задоволених пацієнток. Адже тут йдеться не лише про якісну медичну допомогу, але й естетику – швів після таких операцій майже немає, вони непомітні. І процес реабілітації дуже швидкий. Жінки добре себе почувають та можуть повертатися до звичного ритму життя вже на 3–5 день.

Але звісно, що доводиться проводити й відриті операції. Адже як ургентний лікар я часто маю справу зі складними випадками.

Що найбільше любите у своїй роботі?

Бачити здорових пацієнтів. Коли вони зустрічають мене на вулиці і дякують. Тоді відчуваю особливу гордість за свою роботу і розумію, що я на правильному, на своєму  місці.

Який рівень медицини у Тернополі сьогодні?

Медична галузь постійно розвивається і вдосконалюється. Можу сказати точно, що наші медики на вагу золота. Європейські клініки часто запрошують українських лікарів до співпраці, бо у нас високий рівень кваліфікації. Щодо медичного обладнання – тут можна поставити тверду 4. Тішить те, що кількість сучасної апаратури зростає з кожним роком. І, думаю, через 5 років наші лікарні у плані технічного оснащення будуть на європейському рівні.

 З нагоди Дня медичного працівника що побажаєте колегам?

Звучатиме банально, але я побажаю здоров’я. Бо часто дбаючи про здоров’я пацієнтів, лікарів забувають про власне. А ще бажаю, щоб праця кожного медичного працівника була належно оцінена. Щоб все задумане вдавалося і в житті було якомога більше світлих і радісних моментів.

Спілкувалась Наталя Ружевська

 

 

Попередня стаття

Ультразвукова діагностика – обстеження майбутнього, – Людмила Балабан про обраний шлях медика

Наступна стаття

Анатолій Корицький: лікар зробить усе, щоб вилікувати, але здоров’я пацієнта – у його руках

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.