”Нестандартний підхід до справи – запорука успіху”, – адвокат-криміналіст Анатолій Веклич

Конституцією та законами України особі гарантовано фундаментальні права та свободи. Але реалії однозначно свідчать про те, що коли справа доходить до їх захисту, покладатися на дієвість та справедливість державних інституцій ненадійно.

Розраховувати у таких випадках варто лише на власні сили та розсудливість, адже у житті трапляються різні непередбачувані ситуації. Якщо одна з них завела вас у сферу дії кримінального права, найпершою думкою, яка повинна виникнути – залучити у процес адвоката з кримінальних справ. Особливо гостро така необхідність настає у випадку необґрунтованих звинувачень чи незаконних дій з боку державних установ.

Анатолій Веклич — відомий адвокат в Україні, одночасно працює у Тернополі та Києві. Кількість резонансних справ, у яких він брав участь (і багато з яких виграв), вражає. В інтерв’ю журналістам “МедіаТОРа” Анатолій Веклич розповів, що відрізняє сучасного адвоката від адвоката “старої школи”, як йому вдається вигравати справи та про  сьогоднішній стан кримінального правосуддя в Україні.    

Анатолію Вікторовичу, ви відомий юрист у світі кримінального права. Чим викликаний професійний інтерес до цієї практики? 

   Я закінчив школу та поступив на юрфак ЛДУ ім. І. Франка у 1990 році — на зламі епох, в часи, відомі як «буремні 90-ті». Львів тоді був далеко не спокійним щодо злочинності, тож так чи інакше я перетинався із цим явищем постійно. Робота в правоохоронних органах, як більшість моїх однокурсників, мене не цікавила в принципі, тож питання вибору професії не було надважким…

 Які ліцензії ви маєте на юридичну практику?

   Юридична практика не передбачає ліцензування. Після закінчення вишу за сімейними обставинами я перебрався до Тернополя, впродовж 2 років здобув необхідний тоді стаж юриста в одному з банків, та вже у липні 1998 року отримав омріяне свідоцтво про право на адвокатську діяльність, і відразу розпочав свою практичну діяльність, яку продовжив у 2002 році у Львові, працюючи помічником-консультантом народного депутата, а з 2004 року адвокатую по всій Україні з місцем дислокації у Києві.

 Можете назвати три риси, які відрізняють сучасного адвоката від адвоката “старої школи”?

   Провокативне запитання, адже маючи стаж роботи понад 30 років, а адвокатської діяльності майже 23 роки, не знаю до якої категорії себе віднести. Завжди вважав себе адвокатом нової формації, бо намагався захищати своїх клієнтів нестандартними методами, які виходили за межі тоді існуючого кримінально-процесуального законодавства, а з впровадженням нового також полюбляю такі прийоми, які виходять за межі розуміння правоохоронної та судової систем… А що стосується «молодого покоління» в адвокатурі, то зазвичай туди потрапляють після роботи в «органах правопорядку і законності», тож розуміння професії у таких колег, як правило, викривлене, отримане внаслідок досвіду, здобутого, по той бік «барикад»… Різниця, думаю, очевидна і не на користь останніх…

 Які головні проблеми своїх клієнтів ви допомагаєте вирішити?

 Для більшості моїх клієнтів основна потреба — залишитись на свободі після вироку суду, і лише невелика частина сподівається на виправдальний вирок… А головне завдання адвоката — захистити свого клієнта від порушень його базових конституційних та процесуальних прав під час досудового розслідування та судового розгляду.

 З якими емоціями ви захищаєте людину, знаючи, що вона точно винна?

   Дуже рідко дозволяю емоціям брати верх над холодним розумом, адже емоції зазвичай не дозволяють ефективно захищати клієнта. Емоції спалахують, коли «правоохоронці» намагаються незаконними методами довести провину мого підзахисного, а таке трапляється ой як часто… Окрім того, не забуваємо про презумпцію невинуватості, яка для мене є чи не основним правилом у моїй діяльності.

Чи доводилося вам захищати вбивцю?

 Так, звичайно, але це радше винятки із правил…

 Без чого важко виграти справу?

  Важко, коли відсутнє повне взаєморозуміння з клієнтом, адже люди зазвичай не хочуть афішувати свої проблеми, тим більше скоюючи протиправні діяння. Тож коли клієнт починає приховувати від мене якісь обставини, витрачаю не більше трьох хвилин, щоб цього більше не відбувалось. Відмовлятись від захисту ще не доводилось.

   І другий аспект, про який я вже наголошував вище, це свідома і цинічна фальсифікація доказів окремими працівниками правоохоронних органів, що сподіваються на подальшу її легітимізацію в суді… Деколи їм це вдається, оскільки не всі судді на місцях, на жаль, дотримуються принципів кримінально-процесуального законодавства, закриваючи очі на такі витівки… Для виправлення цього існують апеляційна та касаційна інстанції, що і формують практику… 

  Бути юристом означає вміти справлятися із тиском оточення. Як вам це вдається?

   Практично я не зважаю на такі прояви суспільства і окремих громадян, оскільки ототожнення захисника і його клієнта заборонено, тому звертати увагу на окремі думки, що розходяться із моєю правовою позицією, вважаю зайвим витрачанням часу і емоцій…

   Як ви оціните сьогоднішній стан кримінального правосуддя в Україні? Ми живемо у непростий і цікавий час — державних посадовців ловлять на корупції, хтось тікає від правосуддя, підозри вручають померлим тиранам…. Як охарактеризувати усю цю дивну суміш подій?

  Ми стоїмо тільки на початку створення дійсно незалежної судової гілки влади. Час розставить все по своїх місцях: зміняться люди на посадах, прийде нове покоління, яке вершитиме правосуддя, а не судилища…

Де ви знаходите відпочинок від світу кримінального права?

Як не дивно, але вдома, у спілкуванні з рідними та домашніми улюбленцями, виїжджаю в гори, зрідка на море…

 Назвіть, будь ласка, три ваші вагомі перемоги у будь-якій сфері, які можуть мотивувати інших.

Не хотілось би вихвалятись своїми перемогами, які полягають не тільки у виправдальних вироках, адже є і поразки, а справжнє задоволення отримую від слів вдячності клієнтів, які довірили мені вирішення своїх проблем… Особливо приємно, що маю багато кейсів, після яких мої клієнти стають на шлях виправлення і більше ніколи не потрапляють в поле зору правоохоронців, це найвища нагорода за мою працю!

Чи існують для вас професійні табу?

  Є такі: насильницькі злочини щодо дітей та неповнолітніх — для мене табу, хоч це і не зовсім професійний підхід, але…

 І наостанок: можете сказати, де вершина ваших амбіцій? Чи збираєтеся усе життя присвячувати кримінальній справі?

   Мене не мотивують участь у будь-яких органах адвокатського самоврядування, я і так пів життя вже провів в адвокатурі, тож зупинятись точно не збираюсь, оскільки саме захист людей, для мене в пріоритеті і так буде завжди… 

Спілкувалася Ірина Гайсюль.

Якщо вам потрібен адвокат для захисту ваших інтересів у сфері сімейного, кримінального чи адміністративного права – звертайтеся до Анатолія ВЕКЛИЧА, професійного адвоката з великим досвідом роботи. Анатолій ВЕКЛИЧ допоможе правильно оцінити можливі ризики, запропонує рівноцінні варіанти вирішення проблем, забезпечить представництво та захист ваших інтересів у судах різних інстанцій в усіх регіонах України. 

Зустрітися з Анатолієм Векличем можна тут: 

м. Київ, площа Солом’янська, 2

м. Тернопіль, вул. Микулинецька, 3а, 6 поверх, 610 кабінет.

Телефонний номер: +38 067 926 75 40

Електронна адреса: lexpraktika2@gmail.com

Сайт: lex-practice.com

Попередня стаття

З бабусиної хати – розкішне місце для відпочинку. Подружжя з Бережан дивує Україну

Наступна стаття

Красу навколо потрібно створювати, – Валентина Кулик про естетику ландшафтного дизайну

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.