Онкогінеколог Галина Денега: “У лікуванні раку яєчників головне – вчасно прийти на огляд” (Відео)

Рак яєчника – гостра світова проблема. В Україні він займає передове місце за смертністю серед онкологічних захворювань жіночої репродуктивної системи. Виявити хворобу на початковій стадії надзвичайно складно, бо симптоми неспецифічні. Часто жінки списують їх на інші проблеми зі здоров’ям. Ще гірше, коли жінка приходить з уже задавненою хворобою, – каже онкогінеколог Галина Денега.
Галина Денега – лікар вищої категорії, член Асоціації онкогінекологів України. Понад 15 років працює у Тернопільському обласному онкологічному диспансері. У своїй роботі застосовує сучасні методи профілактики, діагностики та лікування. Проводить хірургічні втручання та хіміотерапії.
У програмі “Вектор здоров’я” Галина Василівна розповіла про небезпеку раку яєчників та чи можна врятуватись від цього захворювання.

Колись про здорову жінку казали: кров з молоком. А як зараз?
Здорова жінка – кохана, самодостатня, впевнена в собі. Зараз поняття “кров з молоком” не актуальне. Сучасні жінки прагнуть бути гендерно рівними, тому постійно кудись біжать. На жаль, це відбивається на їхньому здоров’ї.  

Які ще фактори впливають негативно на жіноче здоров’я?
Зараз ми перебуваємо у хронічних стресах. Переживання на роботі та в сім’ї погіршують самопочуття. Крім того, на загальний стан згубно впливає забруднене навколишнє середовище та нездорова їжа.

Що таке рак яєчників і чому ця хвороба найпоширеніша серед онкологічних захворювань жіночої репродуктивної системи?
Рак яєчників – дуже небезпечне онкологічне захворювання. Це злоякісна пухлина, яка розвивається в придатках яєчника.
У світі щороку виявляють до 240 тисяч нових випадків раку яєчників. До 150 тисяч жінок помирають. У 2020 році в Україні виявили 3 044 пацієнтки з цією хворобою. У Тернопільській області – 73 жінки. З них до року померли 23. Це дуже багато.

Чи правда, що на ранніх стадіях рак розвивається безсимптомно і в третини пацієнток його виявляють тоді, коли вже потрібна екстрена допомога?
На жаль, жінки звертаються за допомогою пізно. На перших стадіях цей вид раку не проявляється. Та якщо у жінки здуття живота, втрата ваги, ниючі болі, це перший дзвінок, що потрібно терміново йти на прийом до лікаря.
Я наполегливо рекомендую проходити профілактичні огляди в гінеколога щонайменше раз на рік. Так є можливість “зловити” рак чи інші хвороби на ранніх стадіях.
Категорично не можна займатись самолікуванням. Лише спеціаліст може призначити необхідні методи діагностики і скласти план лікування.

Які методи діагностування цього захворювання?
Якщо виникла підозра на рак, лікар рекомендує додаткові обстеження – УЗД, КТ, МРТ. Також потрібно здати аналіз крові на онкомаркери. За потреби роблять лапароскопію – спеціальний метод діагностики та хірургічного лікування.

Де в Тернополі лікують рак яєчників?
Якщо гінеколог запідозрив хворобу, він має направити пацієнтку до онкогінеколога, тобто в онкодиспансер. Я розумію, що перейти поріг нашого закладу морально важко, але повірте, там працює команда професіоналів. Онкодиспансер – це не вирок, а шанс отримати спеціалізовану допомогу і здорове життя. 

Поясніть різницю між роботою гінеколога та онкогінеколога
Гінекологи зазвичай бачать більш щасливих жінок. Ми ж працюємо з важкими випадками, тому бачимо в жінках сум, страх. Кожна хвора хоче почути, що все буде добре. На жаль, інколи людям необхідно говорити, що гаразд не буде… Та я завжди намагаюсь підтримати людину і зробити все можливе, аби вона одужала.

Як потрібно готуватись до прийому онкогінеколога?
Гінеколог повинен скерувати вас здати аналіз на онкомаркери та пройти УЗД. З результатами цих обстежень людина приходить до нас. Онкогінеколог оглядає пацієнтку і направляє на додаткові обстеження.

Що таке онкомаркери?
Онкомаркер – це показник стадії пухлини яєчника. Це білок, який специфічний для кожного виду раку. Наприклад, для раку підшлункової залози, молочної залози, яєчників тощо. Якщо показник підвищений, треба бити на сполох.

Чи можна здати аналіз на онкомаркери без направлення лікаря?
Аналіз можна зробити у приватних лабораторіях. Та все одно потрібно взяти направлення лікаря. Багато хто шукає інформацію в інтернеті, і якщо результати підвищені, починають панікувати завчасно.

Щоб вилікувати рак яєчників, потрібне тільки хірургічне втручання, чи можна обійтись медикаментозним?
По-перше, цю хворобу лікують тільки в спеціалізованому медичному закладі. Наш онкодиспансер має всю необхідну апаратуру для обстеження та лікування.
Перед операцією можлива хіміотерапія, або ж навпаки, робимо операцію, а продовжуємо лікування хіміотерапією. Важливо, що наш заклад надає безоплатне лікування хіміотерапією. 

Переважно який вік пацієнток? Рак яєчників вражає більше молодь чи старших жінок?
Бачу зі своєї практики, що рак “помолодшав”. Та в основному до нас звертаються жінки віком після 40 років. Є й набагато старші жінки.

Як впливає генетика на схильність захворіти на рак?
Спадковість – це один з факторів ризику. Ймовірність захворіти, якщо в родині в когось був рак, становить 10%.

Чи правда, що ризикує отримати рак жінка, яка ще не народжувала? Чи це міф?
Так, є така ймовірність, але це залежить від віку жінки та багатьох інших чинників. 

Що відбувається після завершення лікування?
Жінка перебуває під ретельним наглядом онкогінекологів. Приходить на огляд щомісяця, з часом раз на три місяці і на пів року. Перевіряємо онкомаркери в пацієнтки, робимо УЗД. Тобто стан її здоров’я тримаємо на жорсткому контролі. Крім того, жінці потрібна допомога психолога, вкрай важлива підтримка родичів.

Чи можливе повне одужання?
Так. Вважається, що жінка одужала, якщо від хвороби пройшло 5 років. Повірте, таких жінок є багато, тому ця патологія не є вироком. У мене є багато пацієнток старшого віку, які пройшли комбіноване лікування, тобто операцію та хіміотерапію. Ми перевіряємо у них онкомаркери, робимо УЗД і часто виявляємо рецедиви. Такі пацієнтки знову проходять лікування і живуть по 8-10 років. Та важливо не “запускати” жодної хвороби. А для цього треба любити і поважати себе.

Що відбувається з тілом жінки після операції?
Усе залежить від її віку. Після операції жінка переживає штучно створений посткастраційний синдром. Вона має такі відчуття, як під час клімаксу. Старші жінки переносять це легше. Та в будь-якому випадку для організму це великий стрес.

Чи можна захиститись від раку яєчників і як?
За найменшого збою в менструальному циклі, найменшого болю внизу живота потрібно йти на огляд до гінеколога та на УЗД. Треба пильнувати себе – і все буде добре!

Коли жінка дізналась про діагноз “рак яєчників”, вона перебуває у стресі і не хоче в це вірити. Проте важливо не втратити час на лікування. Якими мають бути дії хворої
Найголовніше – налаштувати себе, що це не вирок. Покластись на потужну сучасну медицину і довіритись лікареві. Також обов’язково звернутись в онкодиспансер. Важко, та потрібно зібратись з силами. Тоді є великі шанси, що все буде добре.
Також не можна мовчати. Важливо заручитись підтримкою близької людини, щоб не переживати діагноз і хворобу на самоті. Якщо жінка придушує стрес, це негативно позначиться на лікуванні.

Ви запитуєте своїх пацієнток, як часто вони відвідують гінеколога?
Для мене це питання дуже болюче. Дехто відповідає: “Була на огляді, коли народжувала, 20 років тому”. На жаль, у багатьох із цих жінок виявляємо рак ІІІ, ІІІ-С стадії… І тоді, повірте, лікареві дуже боляче за ту жінку…

Як підготуватись до огляду в гінеколога?
Краще приходити на огляд у першій половині місячного циклу. Тоді краще видно ситуацію. Та головне – просто прийти. Це не займе більше часу, ніж вибір сукні в магазині, але ви збережете своє здоров’я та життя.

Чому важливо знайти саме свого фахівця?
Наші жінки налаштовані, що огляд у гінеколога – це велика проблема. Та ви мусите довіритись лікареві, якого обрали, і проходити з ним свій шлях до міцного здоров’я.
Дорогі жінки, закликаю вас проходити гінекологічні огляди, щоб бути здоровими мамами, дружинами та формувати здорове суспільство. Бажаю вам досягти максимального душевного та фізичного благополуччя!

Лікар онколог-гінеколог Галина Денега
м. Тернопіль. вул. Р. Купчинського, 8
Тернопільський обласний онкологічний диспансер
067 495 7294 

Попередня стаття

26-27 жовтня в окремих мікрорайонах Тернополя буде відсутнє водопостачання

Наступна стаття

Перукарка Анна Дзядик – фея чоловічого успіху

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.