22 лютого всіх дітей вже виписали з інфекційного відділення Збаразької районної лікарні. За інформацією ДУ «Тернопільський лабораторний центр МОЗ України», з 25 хворих, що були госпіталізовані, у 5 діагностували норовірус. В інших виділявся стафілокок, умовно патогенна флора (дослідження проводили в районній лікарні).
За даними лабораторних досліджень харчових продуктів, готових страв, змивів з обладнання, кухонного посуду, взірців води питної, відібраних у харчоблоці коледжу, виділені патогенні збудники – сальмонела та стафілокок, бактерії групи кишкової палички. У 19-ти з 20-ти змивів незадовільні результати – виділені бактерії групи кишкової палички та стафілокок.
Лабораторні дослідження проводились Тернопільською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби у добових пробах за 18.02.2020 р. (день, що передував поступленню хворих у лікарню). Такі результати свідчать про грубі порушення вимог санітарного законодавства – технології та умов приготування страв, недотримання режиму дезінфекції, особистої гігієни персоналом їдальні.
Обстеження контактних осіб, персоналу харчоблоку проводять в ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України».
Остаточних результатів всіх досліджень ще немає, епідрозслідування триває.
Розпорядженням начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Василя Хомінця, тимчасово призупинено роботу харчоблоку Державного навчального закладу «Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою», харчування учнів організовано на базі Збаразької санаторної школи-інтернат.
Керівнику коледжу вручений припис, що обов’язковий до виконання. Рішення про відновлення роботи харчоблоку коледжу буде прийняте за умови виконання всіх вимог, викладених у приписі (зокрема поновлення кухонного обладнання, інвентаря, закінчення ремонтних робіт, отримання результатів обстеження персоналу їдальні та контрольних лабораторних досліджень після генерального прибирання).
Довідка
Норовірусна інфекція – це гостра кишкова інфекція. Основні шляхи передачі інфекції: вживання немитих овочів або фруктів, вживання рідини, зараженої вірусом; спільне використання посуду, предметів побуту; немиті руки.