День Соборності по-новому: вперше на межі Тернопільщини відбулась зустріч трьох областей

22 січня вся країна святкує день Соборності України, цього року саме в цей день вперше на Тернопільщині цей день святкували разом одразу три області. З Чернівецькою та Хмельницькою областями зустрілись поблизу села Окопи Мельнице-Подільської громади представники областей обєднались короваями та зєднали прапор.

За селом Окопи Мельнице-Подільської громади, де закінчується Тернопільська область, жителі навколишніх сіл шикуються вздовж дороги. В руках – синьо-жовті та червоно-чорні прапори.

На зустріч жителям Тернопільщини йшли представники Хмельницької та Чернівецької областей. У супроводі оркестру «Буковина».

Люди зустрічаються на мосту через річку Збруч, що розділяє ці території. Тут вони обмінюються коровами та з’єднують два полотна українського прапора. Вони пронесли синьо-жовті прапори до села Окопи, а розпочалося святкування театралізованою виставою. На сцені були відтворені події 1919 року, коли на Софійській площі в Києві було проголошено Акт Злуки.

Відтоді делегати трьох держав встановили рекорд України, коли вперше запалили свічник у формі тризуба. Він виготовлений з металу та воску. Український експерт «Книги рекордів» Віталій Іваницький вручив диплом-рекордсмен. За його словами, тризуб має ширину 750 сантиметрів і висоту 800 метрів.

Нагадую, 22 січня Україна відзначає День Соборності. Цього дня у 1919 році на Софійській площі у Києві був проголошений Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) й Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР).

День Соборності дістав офіційний статус свята лише у 1999 році відповідно до указу президента Леоніда Кучми.

Підготувала Стелла Процків

Попередня стаття

На концерті Павла Табакова у Тернополі глядачі співали разом з артистом

Наступна стаття

Медик з Тернополя отримала звання «Заслужений лікар України»

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.