Копійки втрачають цінність, – тернополяни про намір Нацбанку вивести монети з обігу (Відео)


Національний банк України переймає світовий досвід та пропонує вивести з обігу монети дрібних номіналів.  Адже вони відграють незначну  роль у розрахунку за товари та послуги .

Нещодавно Нацбанк підготував постанову “Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів”.  Перестануть карбувати дрібні монети, такі як: 1, 2, 5 та 25 копійок.  Водночас весь цей дріб’язок і наділі буде залишатися в обігу, а поповнюватися ринок новими монетами не буде . На сьогодні в обігу перебуває майже 13 млрд. шт. монет, у тому числі номіналами 1 коп. – 2.4 млрд. шт., 2 коп. – 1.4 млрд. шт., 5 коп. – 1.9 млрд. шт., 10 коп. – 3.8 млрд. шт., 25 коп. – 1.7 млрд. шт., 50 коп. – 1.2 млрд. шт. та 1 грн. – 0.5 млрд. шт.Грошова одиниця України – гривня так і буде дорівнювати 100 копійок.

Крім виведення з обігу дрібних копійок  планують встановити правила заокруглення загальної суми покупки, у разі відсутності монет.   Якщо ж покупець і продавець мають монети вони можуть вільно ними розраховуватися.  Під час безготівковихрозрахунківзаокруглення не здійснюватиметься. Впровадження правил заокруглення на інфляцію ніяк не вплине. Це підтверджує досвід іноземних країн таких, як Данія, Швеція, Норвегія, Угорщина та Чехія.

Чи готові тернополяни відмовитись з дрібних монет? – дивіться у проекті «Власне бачення» Першого інтернет-телебачення Тернопільщини «МедіаТОР».

Попередня стаття

Понад 200 автомобілів у заторі через пожежу на Тернопільщині

Наступна стаття

Неповнолітній тернополянин викрав понад 30 тисяч гривень пожертв

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.