СОБОРНІСТЬ

Відеоблог Олега Вітвіцького.

Ще 22 січня хтось із тернопільських журналістів запитав мою думку з приводу того, як ми маємо готуватись до святкування у прийдешньому році століття від дня проголошення Акту Злуки. Суть моєї відповіді полягала в тому, що СОБОРНІСТЬ є значно глибшим і ширшим поняттям, аніж, скажімо, вшанування річниці у «календарному» форматі.

 

СОБОРНІСТЬ – це матриця, на основі якої не лише формується і стверджується держава, але й повсякденне гідне і чесне життя кожного громадянина. СОБОРНІСТЬ – це наш щодень!

 

Особливо гостро питання СОБОРНОСТІ постало у сучасності, коли триває збройна боротьба за повернення тимчасово окупованих територій на Донбасі, проектуються варіанти повернення в лоно України анексованого Криму.

 

Саме тому СОБОРНІСТЬ уже не сприймається абстрактно, як елемент історичних досліджень чи сторінки із наукових монографій. Вона відчувається по живому, стосується кожного українця: від Ужгорода до Луганська, від Чернігова до Сімферополя, на території глобального Українського Світу.

 

Так, СОБОРНІСТЬ, першочергово – це код нації, це гени, це кров і плоть, це наш щодень! А вже потім – монументалістика і «бронза», імпрези та покладання квітів…

 

Саме тому, зокрема, і у часі наближення до 100-літнього ювілею Акта Злуки, маємо започатковувати і розвивати нові форми, якщо можна так висловитись, прищеплення СОБОРНОСТІ у наше повсякденне життя.

 

Є ряд маркерів, якими можна окреслювати українську СОБОРНІСТЬ.

 

Для прикладу, звернімо увагу на наші ріки. Чимало із них стали справжніми символами. Маленький Збруч, у суспільній свідомості, віддавна асоціюється не лише як річка-кордон, але як символ єдності Західної і Наддніпрянської України. Про Сян і Дон, в силу політ-коректності (можливо й надмірної), ми не доспівуємо під час виконання гімну, але ж вони продовжують жити у його повній версії. Що вже говорити про Дніпро-Славуту, який залишається невичерпним джерелом українськості вже тисячоліття! А тихоплинний Дунай, бистрі Прут і Черемош, срібновода Тиса, чарівна Десна, кришталевий Буг і легендарний Донець… Все це – УКРАЇНА! Все це – СОБОРНІСТЬ! А відтепер – ще й пісня…

Попередня стаття

Тернопільським учасникам АТО замість землі пропонують гроші

Наступна стаття

Микола Лазарович

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.