На Тернопільщині люди об’єдналися, щоб врятувати сотню бузьків від морозу та голоду (Відео)


 

Весни на крилах не принесли. Перших перелітних птахів вдома застав сніг і мороз. У селі Залужжя Збаразького району на березі річки Гнізна понад сотня білих лелек. Після теплих країв і довгих перельотів їм не легко переносити холод, а ще важче здобувати їжу.

 

Володимир з другом привіз п’ять літрів риби. Її передали місцеві підприємці.

 

– Це голови оселедця морського. Якщо попробувати – не солені, звичайні, тож будуть хорошою лакомкою для наших лелек, – каже Володимир Сосновий.

 

Розкидають харчі птахам вздовж берегів річки, там де й вони сидять. А прилетіли журавлі в суботу. Про їх появу місцева мешканка написала в соцмережі.

 

– Вони прилетіли близько третьої години, було їх дуже багато. Я одразу сфотографувала та опублікувала фото у Фейсбуці. Написала, що прилетіли наші друзі, але що вони робитимуть в таку холоднечу, – розповідає Марія Герас.

 

Четвертий день поспіль птахи переносять березневу зиму. Щоразу їх більшає. Гуртуються, бо холодно. Вони почергово стоять на нозі й час від часу піднімаються в небо.

 

– Якщо у них будуть харчі, нормальна їжа, вони в змозі пережити декілька днів навіть у такі страшні морози для них, як -10, -12 градусів. Зараз птахи в активному русі, до них краще не підходити близько, щоб не злітали, і не витрачали ту енергію, яка залишалися на цей період, – каже представник ГО «Скеля» Володимир Сосновий.

 

Щодня все більше людей дізнаються про повернення бузьків. Приходять не просто дивитись, а з поміччю.

 

– Ми принесли хліб, кукурудзяні палички, пшеницю, перемішаємо все і розкладемо для журавлів. Вони прилетіли, а бачите, яка погода застала. Потрібно підтримувати, протрималися цей тиждень, вижили й тішили нас польотами в небі, – розповідає вчитель Збаразької ЗОШ №2 Олександр Лобас.

 

Вже завтра в школі запланують чергування, а селяни обіцяють, за потреби відігрівати птахів вдома.

 

– Обов’язково візьмемо, щодня спостерігаємо за ними. Найголовніше, щоб сильно їм не замерзли ноги, тому й сіна привезли, – каже мешканець села Залужжя Василь Вонс.

 

З понеділка синоптики обіцяють плюсову температуру. Тож жителі села Залужжя сподіваються, що скоро лелеки відчують справжнє тепло дому й клекотітимуть у своїх гніздах.

 

Журналіст Наталя КОЛОДІЙ, оператор Сергій РУСАКОВ

 

 

 

 

 

 

 

Попередня стаття

24-го березня у Тернополі безкоштовно робитимуть флюорографію.

Наступна стаття

Маленька тернополянка потребує допомоги: у Юлечки – лейкемія

One Comment

    Avatar
  • З ТАКИМИ Людьми вони обов*язково переживуть не лише холоднечу! 🙂 ))

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.