Тернополянам привідкрили двері до катакомбної церкви (Відео)


 

Підземний храм під прокуратурою. Минулоріч за допомогою георадарної розвідки підтвердили наявність церкви під обласною прокуратурою, що на вулиці Листопадова, 4. Колись у цьому приміщенні  діяв ліцей при жіночому монастирі Йосифіток. Підземна церква збереглася досі, але у занедбаному стані. А вхід до неї наразі є лише через обласну прокуратуру.

 

Катакомбна церква, за словами заступника міського голови Леоніда Бицюри, є одним з чотирьох сакральних і водночас туристичних візитівок міста. Але відкриття її для тернополян можливе лише після облаштування входу ззовні. Адже, прокуратура області є режимним органом.

 

– Приміщення катакомбної церкви складається з двох частин, перша частина до входу це комунальний об’єкт, а далі – державний об’єкт, – каже Леонід Бицюра.

 

За словами дослідників, на початку XX століття у цьому приміщенні діяв монастир французьких сестер-йосифіток. Монахині в ньому навчали панянок французької, етикету, покірності. Із Катедральним собором монастир з’єднувався підземним ходом. Під монастирем розташовувалась катакомбна підземна церква.

 

У 1952-му в приміщення монастиря переселилась прокуратура. Вхід до підземної церкви було завалено. Святиню переобладнали під тир та спортзал. Згодом приміщення закинули.

 

 

 

 

 

 

Попередня стаття

Тернополян закликають не нести штучні квіти на кладовища

Наступна стаття

Діти з Донеччини святкуватимуть Пасху на Тернопільщині

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.