Раніше науковці неодноразово попереджали про небезпеку вживання гарячого чаю через підвищений ризик розвитку раку стравоходу. Американські вчені ж заявили, що щоденне вживання гарячого чаю пов’язано зі зниженням на 74% ймовірності розвитку глаукоми в порівнянні із вживанням інших безалкогольних напоїв.
Вживання кави (з кофеїном і без), холодного чаю, чаю без кофеїну та інших безалкогольних напоїв, своєю, ніяк не було пов’язано з ймовірністю розвитку глаукоми. Після врахування впливу діабету та куріння на розвиток захворювання автори встановили, що щоденне вживання саме гарячого чаю виявилося пов’язаним з меншим ризиком появи глаукоми.
Під час національного опитування, проведеного в 2017 році, тисяча 678 осіб пройшли повне обстеження очей, у 84 з них (5%) виявлені симптоми глаукоми. Учасників запитували про те, як часто і в яких кількостях за останній рік вони вживали напої з кофеїном і без.
Глаукома виникає через підвищення внутрішньоочного тиску, що приводить до пошкодження зорового нерва. Хвороба є однією з провідних причин сліпоти в усьому світі. Вона виявлена у 57,5 мільйона чоловік, а до 2020 року це число зросте до 65,5 мільйона, – прогнозують вчені.
Джерело: Добрий лікар