«Карта тернополянина – це неконституційно», – тернопільські юристи

Проект “Тернопілля time”

22 роки тому Верховна Рада прийняла Конституцію України – основний державний документ. Світова громадськість визнала українську Конституцію однією з найбільш досконалих і демократичних. Проте у багатьох випадках пункти Конституції не працюють. «Одна з причин – у психології середньостатистичного українця», – вважають науковці.

 

«Конституція України – ідеальна. Вона була ідеальною і за Пилипа Орлика. Питання стоїть, чому ми так живемо. У чому причина, якщо документ основний ідеальний. А ми всі нарікаємо, починаючи від пересічного українця, що ця держава грабує своїх громадян. Але чомусь українці, які проживають у Штатах – законослухняні, а в нас не завжди», – наголошує професор Василь Ященко.

 

Ряд рішень, які реалізовують у регіонах України, частково або повністю порушують Конституцію. До прикладу, громадяни України мають право на безоплату освіту, медицину, ряд інших послуг.

 

«Відповідно до Конституції, всі громадяни є рівні. Я, як правник, дуже негативно ставлюся до тих рішень, які обмежують права людей. Скажімо, та ж сама карта тернополянина чи інші речі. Їх є досить багато. В нас відносно недавно була скасована така радянська норма, як «прописка», зараз ми маємо реєстрацію. За Конституцією всі громадяни мають бути рівні, незалежно де ти проживаєш, який твій соціальний статус, скільки в тебе грошей, якого ти віросповідання чи кольору шкіри. Тому будь-які обмеження за цими ознаками – то абсолютно неконституційно», – правозахисник Іван Парубій.

 

Впливати на рішення щодо карти тернополянина та іншого можна тільки виборами, інакшого виходу у демократичному суспільстві немає. Інша справа, що пересічний українець купується на виборах. Щодо карти тернополянина – всі пенсіонери рівні перед законом. Чому у Тернополі не всі рівні? Тому що в бюджеті не вистачає грошей всіх перевозити, а чому не вистачає – це питання багатьох інституцій, але це неправильно“, – додає професор Василь Ященко.

 

Досягнути справедливості допоможе судова гілка влади, – переконані юристи. Відтак жителям краю радять у разі порушення їхніх конституційних прав звертатися до суду.

 

автор Вікторія Неборак

Попередня стаття

За життя дівчинки, яка вижила у ДТП з військовою вантажівкою, борються зборівські лікарі (Відео)

Наступна стаття

У Тернополі на перехресті мотоцикліст влетів у легківку (Відео)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.