Від забруднення Тернопільського ставу масово гине риба

фото з доступних джерел

фото з доступних джерел
Проект “Тернопіль time”

До півтисячі мертвих рибин виявили екологічні інспектори минулого тижня на Тернопільському ставі. Як стверджують рибалки: масова загибель риби продовжується. Серед ймовірних причин – нафтова пляма, яка, після дощу, збільшується щоразу .

 

Нафтова пляма на Тернопільському ставі почала з’являтися місяць тому. Відтоді екологи разом з фахівцями ЖКГ намагаються виявити ймовірне джерело її поширення.

 

«Ми проводимо роботи щодо виявлення фактичного джерела забруднення. Ми побачили, що пляма більшає після сильних дощів. Нам показали працівники залізниці, що після дощу їхав автомобіль неподалік ставу і з нього вилилося масло, яке разом зі стічними водами потрапило до ставу, тобто все, що з доріг потрапляє зі стічними водами до Тернопільського ставу. Тому зараз треба думати, як забезпечити відведення дощових вод поза Тернопільський став. Наразі ситуація така: до Тернопільського ставу йде чотири потужних скиди дощових вод. На жаль, у Тернопільський став потрапляє все що завгодно»,», – каже начальник державної екологічної інспекції в Тернопільській області Едуард Ференц.

 

У Тернополі створили спеціальну комісію, яка досліджує джерела забруднення ставу. Їх більше, ніж достатньо, – каже начальник управління ЖКГ, благоустрою та екології Тернопільської міської ради Олег Соколовський. Однак, що конкретно призводить до виникнення нафтової плями – донині невідомо. «Ми потужно працювали упродовж трьох днів. Робота продовжується. В нас є багато версій щодо забруднення. Поступово відкидаємо деякі з них. Окремо відзначаємо проблему забруднення ставу дощовими водами, коли йдуть досить сильні опади. Окрім цього, ми продовжуємо шукати джерело забруднення, яке призводить до так званих нафтових плям. Тому рано чи пізно ми це джерело виявимо. А наразі вважаємо за необхідне поступово очищати став. Окрім цього, ми виграли тендер і будемо ставити міні-очисні споруди, міською радою виділено мільйон гривень. Таким чином ми хочемо зупинити поступлення цього бруду. Хочемо мінімізувати забруднення, оскільки повністю його не забереш», – розповідає Олег Соколовський.

 

А тим часом екологічні інспектори підраховують збитки від забруднення. Минулого тижня у ставі виявили загиблими 424 рибини. Від чого конкретно гине риба, фахівці поки не знають. Лише припускають, що однією з причин може бути нафтова пляма.

 

Вікторія Неборак

Попередня стаття

“Два тижні “тітушки” охороняють забудову” – тернопільські активісти вийшли захистити парк (НАЖИВО)

Наступна стаття

У картонному лабіринті тернополяни вчились виживати закордоном (Відео)

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.