З вересня на Тернопільщині запрацює 29 опорних шкіл

Проект “Тернопіль  time”

758 загальноосвітніх навчальних закладів зареєстровано на Тернопільщині. Однак, чи всі вони відкриють двері школярам першого вересня  – наразі невідомо. Питання про закриття шкіл з невеликою кількістю учнів прийматиме влада на місцях.

 

У Теребовлянському районі стурбовані створенням опорної школи у Струсові. Люди побоюються закриття загальноосвітніх навчальних закладів у своїх селах. «Якщо піднімають рішення, щоб нашу школу перевести у філію, ми будемо перекривати дорогу, так як ми обіцяли. Це траса сполученням «Тернопіль – Івано-Франківськ», якщо без нашого відома вирішаться питання нашої школи. Ми хочемо мати повноцінний загальноосвітній навчальний заклад у нашому селі», – каже жителька села Різдвяни Теребовлянського району Оксана Ярошевська.

 

Селян у Теребовлянському районі підтримали і громадські активісти. Вони наголошують: без волі людей школи закривати не можна. «Щоб створювати опорну школу, потрібно насамперед зробити відповідні умови. Тоді, можливо, люди зрозуміють і сприймуть. А якщо нерозвинута інфраструктура жодна, якщо не вирішено питання з доведенням дітей, то на такі різкі кроки йти не можна», – каже Ігор Дзвінка.

 

Тим часом про закриття шкіл наразі мова не йде, – каже начальник управління освіти і науки ОДА Ольга Хома. Філії опорних шкіл лише можуть понизити у ступені. «Рішення щодо закриття окремих шкіл можуть приймати лише органи місцевої влади. В умовах децентралізації ми бачимо і те, що відбувається оптимізація навчальних закладів за рахунок того, що і не достатнє фінансування. Однак у школах, де є багато дітей, питання про закриття ніхто не розглядає. У створенні опорних шкіл можуть бути філії понижені у ступені, але це тільки через те, що діти після дев’ятого класу не продовжують там навчання. Однак для розвитку шкіл-філій кошти також будуть виділятися, не в такій кількості, звісно, як для опорних шкіл, однак фінансування буде достатнім. Це відбувається для того, щоб організувати третій рівень загальноосвітньої школи, щоб підготувати там дітей до зовнішнього незалежного оцінювання. Однак що стосується школи першого ступеня: це перші-четверті класи, то діти обов’язково повинні навчатися у школі, яка знаходиться у їхньому селі, або ж неподалік їхнього дому. Про закриття навчальних закладів першого ступеня не може бути й мови».

 

Скільки шкіл запрацює на Тернопільщині з першого вересня, в управлінні освіти і науки ОДА поки не кажуть. Кінцеве рішення залишатиметься за словом об’єднаних територіальних громад.

Вікторія Неборак

 

Попередня стаття

«За кордон не планую їхати, хочу створювати сім’ю вдома», – оператор Олексій Лосик (Відео)

Наступна стаття

Чому в Україні багато бездомних тварин

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.