На Тернопільщині стрімко дорожчає хліб

Проект “Тернопіль  time”

Хліб дорожчає на Тернопільщині. Ціна упродовж місяця збільшилася в середньому на три гривні, – констатують в обласному управлінні статистики. Підприємці пояснюють тенденцію втратами врожаю зернових, а також зростанням курсу валюти.

Фермер Борис Довгалюк на Тернопільщині обробляє до ста гектарів поля. Аграрій в основному займається зерновими, адже землі західного регіону найбільш адаптовані до цієї культури. «Переважно зернові тішать гарним врожаєм. І цей рік – не виняток. Тільки от погода дуже багато зіпсувала, не дала вчасно зібрати. Ми десь втратили до 15% врожаю, а інші аграрії – більше третини втратили. Ринок зерна вже це відчув. Ціна підвищується. Найбільше за наше зерно готові платити у Європі. Думаю, є ризик, що наше зерно аграрії захочуть продати за кордон, щоб хоч трохи компенсувати втрати».

У департаменті агропромислового розвитку ОДА запевняють: нестача зерна Тернопільщині не загрожує. Незважаючи на незначні втрати через дощі, в регіоні зробили чималі запаси. «Ми зібрали набагато більше зерна, ніж споживає Тернопільщина, більше мільйонна тонн. Тому говорити про те, що область може залишитися без хліба, немає ніякого сенсу. В нас ще є минулорічні запаси, також цього року зроблені запаси. Тому ризиків щодо нестачі немає. Збільшення ціни зерна – це інше питання, що залежить в основному від ринкових факторів», – відзначає заступник директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Василь Кічак.

В асоціації фермерів України наголошують: найбільше готові платити за українське зерно іноземні експортери. Відтак масове вивезення зерна таки загрожує Україні. За словами експертів, якщо держава не обмежуватиме експорт зерна, стрімкого підвищення цін на хілобобулочні не уникнути.

Вікторія Неборак

Попередня стаття

Осінь – не час для смутку та сірих буднів

Наступна стаття

За холодну воду тернополяни платитимуть більше

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.