Створені на Тернопільщині роботи Пінзеля покажуть у 3D вимірі (Відео)

Трьохсотлітні скульптури, які знаходяться у музейних фондах Тернопільської та Івано-Франківської областей оцифрують та покажуть у 3D вимірі. Відтак, пізнати їх унікальність охочі зможуть незалежно від місцеперебування й часу.

– Всі геніальні люди, їх Бог посилає на землю, вони виконують певну місію і летять назад до Бога, бо там в них теж є очевидно справи. У них в розпорядженні ті самі 24 години, що в усіх нас, але наскільки потужно вони працюють і залишають такий спадок, який в невеликій кількості, бо багато втрачено, але мають таку відчутну вагу й силу, – розповідає мистецтвознавця Наталія Собкевич.

Світового митця відкрили по-новому 6 років тому під час презентації у Луврі. Тоді меценат, керівник «Благодійного фонду родини Демкур» Тарас Демкура вирішив відсканувати роботи. Так, каже, вбережуть старовинні дерев’яні фігури. Розпочати масштабний проект національної співпраці зі створення одинадцяти 3D скульптур вдалося завдяки отриманим цьогоріч грантам від Українського культурного фонду.

– Ці скульптури відсканують і створимо віртуальний музей. Окрім того, ми зможемо передавати 3D файли на виставки до Лувру, Лондона чи Нью-Йорка. Там можна робити копії й презентувати, так Пінзеля пізнаватимуть в усьому світі, ми його масштабуватимемо, – партнер проектів, керівник «Благодійного фонду родини Демкур» Тарас Демкура.

Партнери грандіозного проекту «Під зорею Пінзеля 3D вимір» – Тернопільська обласна рада, Музей мистецтв Прикарпаття і «Благодійний фонд родини Демкур».

– Нам зараз потрібно показати своє європейське обличчя, тому що ми зберігаємо, і в контексті борщівської вишиванки і, зокрема, вашу етногалерею «Спадок» і, основне, ці світові масштаби Пінзеля, ви це підносите, знаючи вас, вашу сферу, на міжнародний рівень, – каже заступник голови Тернопільської обласної ради Любомир Крупа.

– Цей проект можна назвати проектом демократичної країни, тому що в цьому проекті задіяні влада, бізнес, громадські організації, ініціативи і це є ознакою цивілізованого суспільства. Ваша робота підносить це на новий рівень, начальник відділу міжнародного співробітництва і туризму Тернопільської міської ради Володимир Кашинський.

Окрім сканування скульптур Пінзеля «Благодійний фонд родини Демкур» працюватиме й над ще одним проектом. Популяризуватимуть нематеріальну культурну спадщину Тернопілля. За кошти культурного фонду вперше в Україні створять унікальний віртуальний простір борщівської сорочки. До відродження живих традицій приєднаються Інститут народознавства НАН України, Етногалерея Роксоляни Шимчук з міста Львова та Етногалерея «Спадок» у Тернополі.

– Ми зрозуміли, багато сорочок є в приватних колекціях, в музеях, навіть у цьому музеї є зразки борщівської чорно-вишитої сорочки, багато борщівських вишиванок є по всьому світі, вони виїхали з переселенцями з емігрантами. Тому ми хочемо зробити віртуальний простір цих сорочок у світі, – координатор проекту «Віртуальний простір Борщівської сорочки» Наталія Волощук.

Нині, за словами Тараса Демкури, над реалізацією цих проектів працює велика команда. Але, каже, гідне представлення Тернопільщини того варте, тому радить іншим громадам долучатись й розвивати свій край.

 

 

Попередня стаття

На Тернопільщині селяни налякані зграєю вовків (Відео)

Наступна стаття

Студенти Шумського ПТУ, йдучи у вбиральню, ризикують травмуватися

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.