Боротьба з «тінню»: на Тернопільщині легалізовують зайнятість

TERNOPILTIME

Активна боротьба з тіньовою зайнятістю розпочинається на Тернопільщині з 5-го жовтня. Упродовж місяця в регіоні тривала інформаційна кампанія щодо легалізації зайнятості. Далі за порушення відразу штрафуватимуть роботодавців. За одного нелегального працівника доведеться сплатити понад 111 000 гривень.

Активізувати боротьбу з нелегальною зайнятістю закликав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Він наголосив: в Україні – понад п’ять мільйонів неоформлених працівників; кожен третій працівник виконує роботу нелегально. Відтак спочатку роботодавців вирішили попередити, далі застосовуватимуть штрафи. «Ми зустрічалися з роботодавцями, розповідали їм про ризики і наслідки використання нелегальної робочої сили, попереджали їх про штрафи. Далі розпочинається активна боротьба з нелегальною зайнятістю. Штраф за одного нелегального працівника – понад 111 000 гривень. Упродовж року було складено понад 180 постанов щодо нелегальних працівників; штрафів було накладено на суму понад 12-ти мільйонів гривень. Порушення фіксуємо у кожного четвертого роботодавця», – каже начальник відділу з питань додержання законодавства про працю Управління Держпраці в Тернопільській області Ігор Хаварівський.

Тільки цього року в області оштрафовано до сотні роботодавців. Вони сплатять понад 12 мільйонів гривень до державного бюджету.

«За 8 місяців інспекторами було виявлено понад 650 порушень, серед яких одноразове в місяць виплачування заробітної плати, недотримання мінімальних гарантій, що стосується індикації заробітної плати, але найголовніше – це допущення до роботи людей без трудових договорів. Загалом в Тернопільській області на початку цього року у неформальному секторі економіки було зайнято понад 85 тисяч працівників, у формальному секторі, тобто серед зареєстрованих підприємств – близько 24 тисяч незареєстрованих працівників. Зайняте працездатне населення Тернопільщини складає близько 400 тисяч населення. Є чотири форми нелегальної зайнятості: перший, це коли працівники взагалі без жодних документів на роботі; друга форма – коли працівника оформляють на мінімальну заробітну плату і оплачують комбіновано: частину офіційно, частину не офіційно; третя форма – підставні цивільно-правові угоди; ну і четверте – коли роботодавці оформляють працівника підприємцем, але він фактично виконує роботу працівника. Будь-яке порушення передбачає відповідальність», – розповідає Ігор Хаварівський.

Зазвичай, після попередження роботодавець погоджується оформити працівника, – кажуть в управлінні Держпраці в області. Упродовж цього року легалізовано роботу більше шести тисяч людей.

 

Вікторія Неборак

Попередня стаття

5 жовтня – День вчителя

Наступна стаття

На Гусятинщині рибалка знайшов у річці тіло односельчанина

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.