Народне і барокове мистецтво Тернопільщини об’єднає Захід і Схід України (Відео)

Строї борщівської вишиванки разом з презентацією спадщини світового генія Іона Пінзеля вирушають у мандрівку Східною Україною. Більше десятка автентичних вбрань, картини художників, мистецькі альбоми та фільми про геніального митця, який творив на Тернопіллі, побачать жителі семи східних міст України.

– У кожному місті дводенні презентації включатимуть інформаційну частитну, проведення майстер-класів, етноуніверситетів, екскурсій, тобто ми веземо із собою матеріал, який досить великий в об’ємі, – керівник проекту «Під зорею Пінзеля. Барокове мистецтво і строї епохи» на  сході України» Наталія Волощук.

Сім років тому Пінзеля пізнав весь світ. Завдяки тернопільським меценатам подружжю Демкур надбання майстра презентували у Луврі, Мюнхені, Португалії, Аргентині. Але вперше з українським Мікеланджело луганчани знайомились навесні цього року. Тоді Тарас Демкура разом з дизайнеркою Івоною Лобан у рамкам проекту «Під зорею Пінзеля» навідались до Рубіжного і Сєверодонецька. Творчі доробки митця викликали у відвідувачів захоплення.

– Проект цей визрівав і першою такою ластівкою був тарас володимирович коли він їздив у місто Рубіжне Луганської області люди настільки були подивовані тим, вони потребують українства, нашого мистецтва народного і барокового, координатор проекту «Під зорею Пінзеля. Барокове мистецтво і строї епохи» на  сході України» Тетяна Фарина.

Культурну спадщину Тернопільщини різних епох Суми пізнаватимуть п’ятого листопада. За два дні – Харків. Звідти тернопільська делегація поїде до містечок Донецької та Луганської областей, завершиться подорож у Маріуполі. Протягом двох тижнів не лише презентуватимуть наше мистецтво, а й взнаватимуть їхнє крізь призму місцевих краєзнавчих матеріалів.

– До нашого проекту долучились громадські організації сум харкова донецької луганської області, вони готують свої презентації. Своїх культур. Там будуть митці, майстри, це дійсно буде великий проект загальноукраїнський. Пізнання наших культур Сходу і Заходу дає зрозуміти – ми єдині, це дуже потрібно зараз у такий нелегкий для України час, – керівник БО  «Благодійний фонд родини Демкур» Тарас Демкура.

Реалізація проекту «Під зорею Пінзеля. Барокове мистецтво і строї епохи» на сході України» стало можливим завдяки перемозі у конкурсі національних проектів від Українського культурного фонду, який діє під патронатом Марини Порошенко. Це лише частина популяризаційної роботи, зазначає Тарас Демкура, попереду реалізація інших грантових проектів, зокрема, сканування скульптур Пінзеля, їх презентація у 3D-вимірі та створення віртуального музею борщівської сорочки. Розвиток цих проектів, переконаний меценат, є прикладом соціального підприємництва, адже місцеві підприємці можуть інвестувати у розвиток культури свого краю.

 

Попередня стаття

На Тернопільщині жінка видала вбивство чоловіка за самогубство

Наступна стаття

У Чорткові через особисту образу неповнолітній підрізав знайомого

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.