В УПЦ МП заявили, що далі користуватимуться Почаївською лаврою

Проект TERNOPILTIME

 

Представники УПЦ Московського патріархату прокоментували скасування Мін’юстом перереєстрації споруд Свято-Успенської Почаївської лаври. Як заявив керівник юридичного відділу УПЦ МП, протоієрей Олександр Бахов, рішення Мін’юсту не забороняє користування спорудами лаври.

 

Звертаю увагу: рішення Мінюсту про скасування державної реєстрації (вилучення із реєстру запису) про право користування на споруди Свято-Успенської Почаївської лаври не відміняє і не скасовує договір про користування від 2003 року. Водночас, право користування, набуте до 2013 року, не підлягає обов’язковій державній реєстрації“, – повідомив протоієрей Московського Патріархату.

 

Почаївська лавра – визначна архітектурна пам’ятка. І вона має бути повернена українському народу, – про це вчора у Тернополі під час круглого столу наголошували представники духовенства і громадськості. Вони зібралися, щоб обговорити ситуацію щодо створення Української помісної православної церкви, а також було порушено питання Свято-Успенської Почаївської Лаври в контексті повернення її українському народу.

 

«Московський патріархат пов’язаний із пануючим у Росії політичним режимом, більшість українців не сприймає ідею церковного єднання з ним. Лише автокефальний статус Української Православної Церкви в єдності з Вселенським православ’ям може стати основою для подолання існуючого в державі церковного поділу. Сьогодні ми маємо реальний шанс відновити історичну справедливість – створити єдину Помісну церкву з центром у Києві», – відзначив координатор громадської мережі «Вільні люди» у Тернополі Іван Ковалик.

 

Нині спецслужби РФ намагаються розв’язати релігійну війну в Україні, щоб не допусти перехід духовенства та вірян УПЦ (МП) в Помісну церкву, – наголошували учасники круглого столу. Вони закликали вірян не вестися на провокації проросійських сил в Україні.

 

«З лаврами у нашій країні пов’язані різні історичні події. Тобто, лаври це святині, які повинні належати народу. Щодо Почаївської Лаври, то згідно з переказами, перші монаші поселення з’явилися там після 1240-го року, коли києво-печерські ченці намагалися врятуватися від старо-монгольської навали. Тоді вони прийшли на пагорби Почаєва і там їм було видіння і вони зрозуміли, що їм потрібно тут залишатися. Перша згадка про Почаївський монастир датується уже шістнадцятим століттям. Почаївська лавра була не лише духовним, а й потужним економічним центром», – відзначила Елла Бистрицька, професор та доктор історичних наук.

 

Учасники круглого столу звернулися до представників православних конфесій, в тому числі Московського патріархату, з проханням підтримати створення в Україні Помісної автокефальної Православної Церкви.

Вікторія Неборак

 

 

 

Попередня стаття

«Закон про воєнний стан запізнілий, але конче потрібний», – нардеп Тарас Пастух (Відео)

Наступна стаття

У Польщі помер відомий тернопільський телеведучий

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.