«Будувати є кому – грошей нема», – Гаївський міст може затріщати (Відео)

Один рухнув у воду, інший створює незручності й не гарантує безпеки. Ось уже три роки Гаївський міст на об’їзній Тернополя закритий для вантажівок. Їздять лише легківки. Але й ті стоять у довжелезних заторах.

Щодня тисячі автівок вистроюються у чергу аби минути переправу міжнародного значення. За сотні метрів перелаштовуються в один ряд. Та проїхати швидко не виходить.

– Як? Нема коштів, щоб зремонтувати моста. От зараз машини стоять від кольца і тягнуться, тягнуться, і помаленьку проїжджають, – каже водій Володимир.

Частина Гаївського моста перекрита бетонними плитами. Їхати можуть автомобілі, не важче 8 тонн. Та таку заборону бачать не всі. Від проїзду важковаговиків, дорога здригається.

– От бачите фури їздять, от таких за день сотні проходять по тому аварійному мосту. Можна було його зразу підлатати, але хочуть і кольцо робити й розв’язки, то робіть, але ж не стільки часу таке робиться, – водій Микола.

Не лише їхати, тепер уже йти страшно, кажуть тернополяни. Міст нахилився, по боках осипається, а діри щодень більші.

– Він розлітається, дивіться плити всюди видно, діри, давно його треба робити, каже пішохід Сергій.

– Тут кожного дня йду і якась аварія є, тут небезпечно, от маю я малу дитину, от як я маю перейти з нею через цей міст, – розповідає Володимир.

– Так йду і думаю чи не впаду бува на поїзд, – каже Ольга.

Обвалитися таки може, кажуть не на камеру інженери. Переправі уже понад півстоліття, термін експлуатації давно минув. Тож нині її стан фахівці не беруться коментувати. Востаннє обговорювали Гаївський міст – три роки тому. Тоді міська рада скликала комісію і розробила проект на 200 мільйонів. Будувати є кому, – грошей нема.

– На даний момент триває лише єдина процедура – це пошук фінансування для капітального ремонту цього моста. Станом на сьогодні ТМР подала документи до державного фонду регіонального розвитку на співфінансування цих робіт, заявка подана і ми чекаємо результату її розгляду, – розповідає речниця Тернопільської міської ради Мар’яна Зварич.

Відповіді від ДФРР можна й не дочекатися, каже керівник ВО «Автомайдан» Ігор Василів. Нині держава дає кошти на з’єднання обласних центрів. Навколо Тернополя будуватимуть два обходи, тож третій у самому місті без потреби.

– Були інші проекти, не такі масштабні як цей за двісті мільйонів з розв’язками. Ми б отримали просто ремонт цього моста за 40-45 мільйонів із залученням Укрзалізниці, бо все-таки йде залізничне сполучення. Не думаю, що зараз держава фінансувати ще цей міст.

Поки водії їдуть затамовуючи подих, а чиновники сподіваються на поміч зверху, – конструкція може затріщати. Так само як і тиждень тому поблизу села Лисівці Заліщицького району. Міст розсипався, на диво, обійшлося без жерт. Та чи пронесе вдруге не знає ніхто.

Наталя БОРСУК, Іван КОЗОРІЗ, у Фокусі дня, МедіаТОР

 

 

 

 

 

 

 

 

Попередня стаття

На Тернопільщину завітали поліціанти з Канади (Відео)

Наступна стаття

Тернопільські матусі відсудили право на безкоштовну освіту іногородніх дітей

Коментарі

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

© МедіаТОР Усі права дотримано. Згідно статті 26 Закону України "Про інформаційні агентства", інформація, яку публікує сайт mediator.te.ua, є власністю ТОВ “Інформаційне агентство “МедіаТОР”

Під час цитування інформації посилання на МедіаТОР обов'язкове. Допускається цитування матеріалів сайту mediator.te.ua без отримання попередньої згоди, але в обсязі не більше одного абзацу та з обов’язковим прямим, відкритим для пошукових систем гіперпосиланням mediator.te.ua не нижче, ніж у другому абзаці тексту.